Česi rušia od júla povinné nosenie rúšok, platiť budú možno len 2 výnimky

NETKY.SK • 18 Jún 2020, 17:34 • 2 min
Česi rušia od júla povinné nosenie rúšok, platiť budú možno len 2 výnimky

Česká republika od 1. júla zruší povinné nosenie rúšok vo verejnej doprave či vo vnútorných priestoroch. Výnimkou však budú Praha a Karvinsko, a to v prípade, že tam bude situácia rovnaká, ako je dnes.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Uviedol, že chcú "prejsť k individuálnej zodpovednosti každého človeka". "Vírus tu stále je, nikam nezmizol," vyhlásil minister.

 

img

 

Praha je naďalej rizoková
Nové prípady COVID-19 sa objavujú v každej pražskej mestskej časti, i keď vo väčšine prípadov hlásia komunitné šírenie medzi zopár ľuďmi. Hlavná hygienička Jarmila Rážová upozornila, že v Prahe, kde je niekoľko ohnísk nákazy, sa nárast pohybuje okolo 15 prípadov denne. Najväčšie riziko sa týka zdravotných a športových zariadení, škôl či ubytovní.

 

Reštaurácie a kiná
Od 1. júla už môžu byť reštaurácie a krčmy otvorené aj po 23:00 do šiestej ráno. Občerstvenie už bude možné konzumovať aj v kinách. Miest s vyšším výskytom ochorenia sa však tieto zmeny zatiaľ nebudú týkať.

 

img


Kapacita ľudí na hromadných akciách sa od 22. júna zvyšuje z 500 na 1000. Povolenie dostali aj veľtrhy, na ktorých sa môže v rovnakom čase nachádzať maximálne 5000 ľudí. Pokiaľ sa situácia zlepší, od 1. septembra zvýšia maximum na 10-tisíc. Rušia tiež povinné odstupy medzi ľuďmi.

 

Život sa vracia do normálu
Kúpaliská, zoologické záhrady, hrady, zámky a podobné zariadenia sa 22. júna vrátia k bežnej prevádzke, teda bez limitu návštevnosti. V obchodných centrách otvoria detské kútiky. V kúpeľoch rušia obmedzenia pre skupinové procedúry. Ľudia si budú môcť užívať aj nízkoteplotné sauny.

 

img

 

Opatrenia v hokeji
Odborníci tiež riešili opatrenia týkajúce sa hokeja. "Budú tu platiť rovnaké podmienky ako pre futbalovú ligu. Pred začiatkom zápasov, ktoré by sa mali začať v auguste, budú nutné pre hráčov, koučov dva testy s odstupom piatich dní," prezradil epidemiológ Rastislav Maďar. Hokejové haly povolia obsadiť z jednej štvrtiny. Od 1. septembra by to mohla byť už polovica.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies