Ukrajinská centrálna banka zhoršila odhad poklesu ekonomiky na 7,5 %

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 08:37 • 2 min
Ukrajinská centrálna banka zhoršila odhad poklesu ekonomiky na 7,5 %

KYJEV - Ukrajinská centrálna banka zhoršila odhad vývoja ekonomiky v tomto roku po tom, ako vývoj za prvé dva mesiace bol horší, než sa pôvodne očakávalo.

slovakia

left justify in out

Zároveň ale dodala, že od 2. štvrťroka tohto roka predpokladá začiatok postupného zotavovania hospodárstva. Informovali o tom agentúra Interfax-Ukraine a server rt.com. Guvernérka Národnej banky Ukrajiny Valerija Hontarevová uviedla, že banka počíta tento rok s poklesom ekonomiky o 7,5 %. Ešte vo februári tohto roka predpokladala pokles na úrovni 5,5 %.

 

Od 2. štvrťroka však očakáva postupné zotavovanie ekonomiky, pod ktoré by sa najvýraznejšie mal podpísať vývoz, no oživenie sa očakáva aj v oblasti investícií a spotrebiteľského dopytu. V nasledujúcom roku predpokladá centrálna banka celoročný rast na úrovni 3 %.

 

Nový odhad pre tento rok je tak zo strany centrálnej banky horší nielen v porovnaní s jej pôvodným odhadom, ale aj v porovnaní s prognózou Medzinárodného menového fondu (MMF). Ten počíta s tohtoročným poklesom HDP Ukrajiny o 5,5 %. To je miernejší pokles než v minulom roku, keď ekonomika Ukrajiny klesla o 6,8 %.

 

Naopak, v budúcom roku počíta fond s miernejším tempom rastu než ukrajinská centrálna banka. MMF očakáva v roku 2016 rast ukrajinskej ekonomiky na úrovni 2 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies