Ukrajinci zničili tajné sídlo Vagnerovcov na Donbase

NETKY.SK • 15 August 2022, 10:31 • 2 min
Ukrajinci zničili tajné sídlo Vagnerovcov na Donbase

DONBAS - Ukrajinské vojenské zložky včera zaútočili na tajné veliteľstvo obávaných Vagnerovcov.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, ako proruský vojnový reportér Sergej Sreda ešte minulý týždeň zverejnil fotografie, na ktorých je na základni  v meste Popasna a podáva si ruku s mužom, ktorý vyzeral ako Jevgenij Prigozhin, ruský oligarcha, ktorý má existenciu skupiny dotovať. 

 

Aktuálne: Európa má v zime zápasiť aj s nedostatkom nafty. Bude na prídel?

 

img

Z miesta útoku


Fotografie obsahovali aj detaily, ako napríklad nedaľeký protiletecký kryt, ktorý bol pre Ukrajincov hlavným vodítkom. Útok už potvrdila na sociálnej sieti Telegram aj ruská strana. Ukrajina tiež uviedla, že na útok boli použité americké rakety HIMARS. Snímky z miesta činu ukazujú rozsiahle poškodenie základne a niekoľko obetí, ktoré boli vynesené zo zničených budov. Nie je jasné, či bol Prigozhin v čase zásahu ešte na základni. Pre médiá poprel, že by bol na zverejnených fotografiách i to, že základňu niekedy navštívil.

 

img

Fotografia zverejnená Sredom

 

Zakladateľom skupiny má byt Dmitrij Valerjevič Utkin. Pre svoj obdiv k nacistickému Nemecku nesie prezývku Wagner, podľa obľúbeného hudobného skladateľa Adolfa Hitlera. Ide o bývalého ruského dôstojníka špeciálnych jednotiek GRU a držiteľa štyroch štátnych ruských vyznamenaní tzv. Rádu statočnosti.

 

Vagnerovci sa prvýkrát objavili počas občianskej vojne v Líbyi, operovali taktiež v Sýrii, Stredoafrickej republike a od roku 2014 sa objavujú na Donbase. Kremeľ ich existenciu nikdy oficiálne nepotvrdil.

 

Zo sveta: Ustúpili tlaku? AI ide dať preveriť svoju vlastnú správu o Ukrajine

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies