V Jakutsku preskúmali 3500 rokov staré telo medvedice

NETKY.SK • 26 Február 2023, 16:00 • 2 min
V Jakutsku preskúmali 3500 rokov staré telo medvedice

MOSKVA - Vedci v sibírskom Jakutsku dôkladne preskúmali telo samice medveďa hnedého, ktoré takmer 3500 rokov ukrýval permafrost na Veľkom Ľachovskom ostrove vo Východosibírskom mori.

slovakia

left justify in out

Mrazom dokonale zakonzervovanú medvedicu objavili pastieri sobov na pustom arktickom ostrove v roku 2020. Vedci teraz jej mäkké tkanivá podrobili pitve. "Tento nález je absolútne jedinečný: kompletné mŕtve telo medveďa hnedého," povedal Maxim Čeprasov zo Severovýchodnej federálnej univerzity v Jakutsku. "Prvýkrát sa do rúk vedcov dostala mŕtvola s mäkkými tkanivami, čo nám dáva príležitosť študovať vnútorné orgány a skúmať mozog," dodal.

 

Medvedica dostala meno Eterikan, podľa prielivu ktorý oddeľuje Veľký a Malý Ľachovský ostrov. Merala 1,55 metra a vážila takmer 78 kilogramov. Zahynula na následky poranenia chrbtice. Extrémny mráz uchoval okrem mäkkých tkanív aj zvyšky jej posledných jedál – vtáčie perie a rastliny. Vedecký tím preskúmal mozog a vnútorné orgány, teraz ho čaká množstvo mikrobiologických, virologických a genetických štúdií. "Genetická analýza ukázala, že (vtedajší) medveď sa nelíši v mitochondriálnej DNA od moderného medveďa z Jakutska a Čukotky," povedal Čeprasov. Na Ľachovských ostrovoch sú tiež bohaté paleontologické náleziská mamutích klov, ktoré sem priťahujú vedcov aj obchodníkov so slonovinou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona