Čo ste nevedeli o čerstvej grandslamovej víťazke Coco Gauffovej

NETKY.SK • 11 September 2023, 10:13 • 2 min
Čo ste nevedeli o čerstvej grandslamovej víťazke Coco Gauffovej

Svoj vôbec prvý titul v Grand Slame si v sobotu odniesla z tenisových majstrovstiev US Open 2023 talentovaná americká tínedžerka Cori „Coco“ Gauffová. Vďaka triumfu nad svetovou jednotkou Arynou Sabalenkovou sa tak 19-ročná Coco stala treťou najmladšou Američankou, ktorá kedy získala tento titul, a pridala sa tak k legendárnym hráčkam Serene Williamsovej a Tracy Austinovej.

slovakia

left justify in out

Gauffová, ktorá je v súčasnosti na šiestom mieste svetového rebríčka tenistiek, sa výrazne presadila už v roku 2019, keď porazila na Wimbledone svoj idol Venus Williamsovú a neskôr aj štvornásobnú grandslamovú víťazku Naomi Osakovú.

Dnes – vo veku 19 rokov je so svojím obrovským talentom, húževnatosťou, atletickosťou, mentálnou vyspelosťou a nesmiernou chuťou vyhrávať je stále ešte len na začiatku a tenisový svet sa môže tešiť, čo nám toto dynamo na kurte ešte predvedie.

Tenis začala hrať ako 6-ročná.

Hoci otec Coco pôvodne chcel, aby bola basketbalistkou ako on, tento šport sa jej nepáčil a ako 6-ročná chytila do ruky tenisovú raketu po tom, čo videla Serenu Williamsovú vyhrať Australian Open 2009. Keď mala 7 rokov, jej rodina sa presťahovala z Atlanty do Delray Beach kvôli lepším tréningovým možnostiam, kde sa jej ujal Patrick Mouratoglou – tréner takých hviezd ako Serena Williams či Holger Rune. Ten si po sobotňajšej výhre svojej zverenkyne zaspomínal, že hneď, ako ju prvýkrát zbadal, bolo mu jasné, že má pre sebou vďaka výnimočnej bojovnosti, sebadôvere, fyzickej aj psychickej pripravenosti malého dievčatka budúceho šampióna.

Coco nie je jej pravé meno.

Aj keď celý športový svet ju už pozná pod pôvabnou prezývkou Coco, jej skutočné meno je Cori. "Myslím, že to bola moja teta, ktorá raz povedala: 'Och, mali by sme ju jednoducho volať Coco,'" povedala počas rozhovoru pre Sports Illustrated Kids tenistka v roku 2021. "Pomohlo tomu aj to, že keď môj otec vyrastal, ľudia ho volali Co. Tak sa od otca Co ľahko prešlo k dcére Coco. Dnes mi tak už hovoria všetci a moje skutočné meno niektorí ani nepoznajú.“

Šport má v génoch.

Rodičia Coco - Corey a Candi Gauffovci tiež nemajú ďaleko od športu. V rodine Gauffovcov je jednoducho športový duch; Corey bol v minulosti basketbalistom na Georgijskej štátnej univerzite, zatiaľ čo Candi súťažila v atletike na Floridskej štátnej univerzite. Coco má aj dvoch mladších bratov, 15-ročného Codeyho a 10-ročného Camerona.

Je milionárkou.
Vo veku len 19 rokov je Coco už multimilionárkou. Podľa jej profilu na WTA si tínedžerka len na odmenách odniesla viac ako 8 miliónov dolárov, a to nepočítame jej zmluvy o podpore a príležitostné herecké úlohy (Pre zaujímavosť - raz hrala dvojníčku Sereny Williamsovej v reklame spoločnosti Delta).

Po víťazstve poďakovala Bohu, rodičom aj neprajníkom.
S trofejou v ruke šťastná a vyčerpaná Coco Gauffová v sobotu poďakovala najprv Bohu, potom svojím tvrdo pracujúcim rodičom, ktorí majú leví podiel na jej úspechu, a napokon sa prihovorila aj neprajníkom, od ktorých si na sociálnych sieťach vytrpela veľa nepríjemného a drsného. „Mysleli ste si, že zalejete môj oheň vodou, no v skutočnosti ste len pridali plyn a rozhoreli ste ma ešte viac!“ vyhlásila sebavedomo nová hviezda tenisu, o ktorej mnohí hovoria, že sa správa príliš namyslene a sebavedomo na svoj vek.

Každopádne, jej viera v samú seba jej pomohla dostať sa tam, kde sa v sobotu večer na slávnom – najväčšom tenisovom kurte Arthura Ashea s trofejou nad hlavou ocitla. Bude Coco len ďalšou z mnohých očakávaných a príliš skoro zhasnutých senzácií, alebo sa pozeráme na mladú ženu, ktorá napíše významný kus tenisovej histórie, podobne ako jej vzor Serena Williams?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies