Ukrajina je nútená posilniť hranice s Ruskom a Bieloruskom

NETKY.SK • 16 August 2023, 09:48 • 2 min
Ukrajina je nútená posilniť hranice s Ruskom a Bieloruskom

Kyjev-Na vybudovanie vojenskej infraštruktúry vyčlenili milióny eur

slovakia

left justify in out

Boje Ukrajiny s Ruskom stále neutíchajú. To, že o vojne v blízkej krajine budeme počuť v 21. storočí, by kedysi pochyboval azda každý obyvateľ Slovenska. Tvrdé boje a státisíce nevinných obetí nedávajú možnosť pochopiť zmysel tejto vojny. Volodymyr Zelenskyj ani Vladimir Putin nemienia ustúpiť ani sa dohodnúť a tak sa rúcajú krajiny, budovy, celé infraštruktúry a najmä ľudské životy. Ukrajinci najnovšie plánujú ešte viac posilniť svoje hranice.

 

Ukrajinská vláda vybuduje na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom nové opevnenie a vojenskú infraštruktúru v hodnote takmer 32 miliónov eur. Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Na žiadosť Charkovskej a Černihivskej oblasti... prideľujeme 911,5 milióna hrivien (22,6 milióna eur) Charkovskej oblasti a 363 miliónov hrivien (takmer 9 miliónov eur) Černihivskej oblasti na vybudovanie vojenskej infraštruktúry a opevnenia," uviedol Šmyhaľ na sociálnej sieti Telegram.

Černihivská oblasť bola na začiatku invázie čiastočne okupovaná ruskými vojskami, no neskôr ukrajinské sily okupantov vyhnali. Charkovská oblasť hraničí s ruskou Belgorodskou oblasťou a je stále čiastočne okupovaná Ruskom. V posledných týždňoch je tiež dejiskom aktívnych bojov. Bielorusko je najbližším spojencom Ruska a dlhodobo podporuje inváziu Ruska na Ukrajinu.

 

Minsk dokonca umožnil Moskve, aby inváziu spustila aj z bieloruského územia. Svoje územie tiež poskytol bojovníkom z ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí sa tam presunuli na základe dohody o ukončení ich júnovej vzbury. Ukrajina aktívne buduje na svojich hraniciach obranu odvtedy, čo začala oslobodzovať svoje územie, aby zabránila ďalšej prípadnej invázii, píše Reuters. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies