Vyriešila sa konečne situácia s autobusovou dopravou v Bratislavskom kraji?

NETKY.SK • 7 Január 2022, 12:45 • 2 min
Vyriešila sa konečne situácia s autobusovou dopravou v Bratislavskom kraji?

BRATISLAVA - Dopravná obslužnosť v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji má byť od pondelka na úrovni viac ako 90 percent. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásili zástupcovia dopravcu Arriva s tým, že k zlepšeniu vypravenosti spojov dôjde v rámci riadne platných cestovných poriadkov v celom kraji.

slovakia

left justify in out

Podarilo sa to vďaka prijatiu nových vodičov. „V pondelok začína viac ako 30 nových kolegov. Môže ojedinele prísť k miernym nezrovnalostiam pri obsluhovaní niektorých liniek, ale pre zabezpečenú obslužnosť to nebude až také citeľné. Takmer všetky linky budú obslúžené," vyhlásila riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

 

img

 

Zároveň informovala, že minibusy, ktoré dopravca využíval na doplnenie obslužnosti kraja, nasadia na takzvané šamorínske a pezinské linky. Od pondelka Arriva taktiež ruší všetky zachádzky spojov do priľahlých obcí a zrýchlené linky budú obsluhované podľa riadnych cestovných poriadkov.

 

Dopravca má momentálne zhruba 300 vodičov. Na to, aby vedel v Bratislavskom kraji zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť stopercentnej výpravy, kde sa zohľadňujú dovolenky či práceneschopnosť vodičov, je podľa Helecz potrebné prijať ešte asi 50 nových šoférov.

 

„V náborovej kampani pokračujeme," poznamenala s tým, že stopercentný stav vodičov by mohli naplniť do konca marca.

 

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra 2021. Od začiatku však mala problém s nedostatkom vodičov. Spôsobilo to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca deklaroval, že problém vyrieši. Nových šoférov zháňal i v zahraničí. Podpísal dohodu aj s vodičmi mikrobusov, ktorí vypomáhali s vykrytím niektorých spojov v kraji.

 

img

 

Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý má s Arrivou podpísanú desaťročnú zmluvu za vyše 330 miliónov eur, za výpadky spojov dopravcu sankcionuje. Za každý jeden deň, keď nedokázal zabezpečiť dopravnú obslužnosť minimálne na úrovni 95 percent, prináleží kraju zmluvná pokuta vo výške 30 000 eur za deň. Za mesiac prevádzky je to 930 000 eur. Približne v tejto sume bude aj výpadok tržieb za mesiac január. Tá vznikne zavedením prepravy zadarmo počas januára v regionálnych autobusoch Arrivy v Bratislavskom kraji. Vedenie BSK tak chce kompenzovať cestujúcim výpadky spojov.

 

Prečítajte si: Župan Juraj Droba otvorene o Arrive a problémoch v doprave

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies