Trump si pripísal ďalší triumf, Senát zvolil jeho kandidátku na sudkyňu najvyššieho súdu

NETKY.SK • 27 Október 2020, 08:25 • 2 min
Trump si pripísal ďalší triumf, Senát zvolil jeho kandidátku na sudkyňu najvyššieho súdu

WASHINGTON – Americký Senát hlasmi väčšiny republikánov prehlasoval demokratov a schválil nomináciu Amy Coneyovej Barrettovej do funkcie sudkyne Najvyššieho súdu Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Vzhľadom na to, že presne o týždeň sa budú konať v USA prezidentské voľby, ide tak o veľký úspech súčasnej hlavy štátu Donalda Trumpa. Ten Amy Coneyovú Barrettovú do funkcie nominoval potom, čo nečakane zomrela bývalá liberálne orientovaná sudkyňa najvyššieho súdu Ruth Baderová Ginsburgová.

 

Ginsburgová je konzervatívnou sudkyňou

Trumpova kandidátka tak posilní konzervatívnu väčšinu v deväť člennom tribunále v pomere 6 ku 3Senátori hlasovali v pondelok do neskorého večera, pričom zohľadňovali svoju stranícku príslušnosť.

 

img

 

Barretovej nomináciu podporilo 52 členov hornej komory Kongresu a 48 boli proti. Proti zahlasovala aj jedna republikánska zástupkyňa. Je ňou senátorka za štát Maine Susa Collinsová. Ako sama uviedla, dôvodom, prečo kandidátku odmietla podporiť je, že nepovažuje za správne, aby sa hlasovalo o takto dôležitej funkcii tesne pred voľbami.

 

Verejné vypočutie nezvládla

Stredajšie verejné vypočutie Ginsburgovej pritom dopadlo, jemne povedané, fraškou, keďže nevedela odpovedať na základné otázky.

 

Pri otázke republikánskeho senátora Bena Sasseho z Nebrasky, aby mu bývalá profesorka práva vymenovala päť slobôd, ktoré Američanom stanovuje prvý dodatok ústavy, sa zasekla a nevedela si spomenúť.

 

 

"Sloboda prejavu, tlače, vyznania, zhromažďovania...čo mi ešte chýba?" spýtala sa Ginsburgová. Sasse ju ochotne v odpovedi doplnil, "Právo podávať sťažnosti alebo protestovať".

 

Funkcia sudcu najvyššieho súdu je doživotná

Coneyová Barrettová pôsobila od roku 2017 ako sudkyňa federálneho odvolacieho súdu v Chicagu. Ide tak už o tretiu nomináciu sudcu Najvyššieho súdu USA zo strany súčasného prezidenta.

 

V roku 2017 nominoval na tento post Neila Gorsucha a o rok neskôr Bretta Kavanaugha. Sudcovia amerického najvyššieho súdu pritom zastávajú svoju funkciu až do konca života.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump chce na post sudcu Najvyššieho súdu nominovať ženu

 

Sudkyňa sa zasadzuje o zákaz interupcií

Trump na počesť Amy Coneyovej Barrettovej dokonca zorganizoval v Bielom dome oslavu, kde rovno zložila prísahu. „Pre Ameriku je to historický deň,“ povedal Trump. Zároveň vyzdvihol jej vynikajúcu kvalifikáciu, dlhoročné skúsenosti, dobrý charakter a veľkorysú dušu.

 

img

 

Coneyová Barretová je matkou siedmych detí a radí sa medzi silne veriace osoby, pričom ostro kritizuje a zasadzuje sa o zákaz interrupcií. Agentúra Reuters upozornila, že Senát zatiaľ žiadneho sudcu najvyššieho súdu neschvaľoval tak na rýchlo a tesne pred prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 3. novembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies