Prezidentka vymenovala 6 nových sudkýň a sudcov

NETKY.SK • 6 December 2023, 05:20 • 2 min
Prezidentka vymenovala 6 nových sudkýň a sudcov

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v utorok 5. decembra 2023 šesť nových sudcov a sudkýň všeobecných súdov.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore zdôraznila, že si vybrali ťažké povolanie, keďže práve oni môžu významne prispieť k tomu, aby Slovenská republika bola aj naďalej demokratickým a právnym štátom a aby ju ako právny a spravodlivý štát vnímali aj občania, uvádza tlaćová správa na www.prezidentka.sk.

"Pri každej takejto príležitosti cítim optimizmus, že sudcovský stav získava novú energiu. Vaše životopisy potvrdzujú, že vo vašom prípade sa dostatok síl aj ideálov snúbi s kvalitnou a rozsiahlou odbornou prípravou, a tiež so solídnym množstvom pracovných skúseností, ktoré ste dosiaľ získali. Zároveň som presvedčená, že popri profesionálnej výbave ako rovnako dôležitú vnímate aj morálnu spôsobilosť, ktorá sa s postom sudcu nevyhnutne spája."

Hlava štátu zároveň pripomenula, že rozhodnutia nových sukýň a sudcov budú mať vždy dosah na konkrétnych ľudí – či už pôjde o agendu správnych súdov alebo o rozhodovanie v bežných súdnych sporoch, ktorými sa budú zaoberať. 

"Každý jeden prípad, ktorý budete posudzovať, však rovnakou mierou prispieva k tomu, či občania vnímajú spoločnosť ako spravodlivú, alebo nie. Najspoľahlivejšími sprievodcami na ceste pri hľadaní spravodlivosti budú vaše svedomie a vaša nezávislosť, ktorú vám zaručuje ústava a zákony. Avšak nezávislosť nie ako privilégium, ale ako stav mysle a zároveň ako nevyhnutná podmienka, aby ste sa mohli rozhodovať slobodne."

Podľa Ústavy SR, prezident vymenúva a odvoláva sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky, predsedu a podpredsedu Ústavného súdu Slovenskej republiky, prijíma sľub sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky a sľub generálneho prokurátora, vymenúva a odvoláva sudcov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, generálneho prokurátora a troch členov Súdnej rady Slovenskej republiky a prijíma sľub sudcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Prezidenta a vymenovaní sudcovia (www.prezident.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies