Tymošenková chce dosiahnuť popis dohôd s EÚ hladovkou

NETKY.SK • 26 November 2013, 06:22 • 2 min
Tymošenková chce dosiahnuť popis dohôd s EÚ hladovkou

KYJEV - Väznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková v pondelok oznámila začatie hladovky na protest proti rozhodnutiu vlády nepokračovať v prípravách na podpis významných dohôd s EÚ, čo v krajine vyvolalo masové demonštrácie.

slovakia

left justify in out

Časovo neohraničeným odmietaním stravy chce podľa vyhlásenia zverejneného opozičnou stranou Baťkivščyna (Otčina) docieliť zmenu postoja svojho politického súpera - prezidenta Viktora Janukovyča. Ten krátko predtým vyzval Ukrajincov na upokojenie prostredníctvom videozáznamu na svojej internetovej stránke, kde sa im prihovára prvýkrát od štvrtkového prehodnotenia plánov ďalšieho zbližovania s EÚ. Nedeľňajšie opozičné protesty v Kyjeve prilákali desaťtisíce ľudí a stali sa tak najmasovejšími na Ukrajine od roku 2004, keď po sporných voľbách vypukla takzvaná Oranžová revolúcia. Prívrženci opozície vyšli do ulíc aj v pondelok, pričom sa údajne opäť vyskytli strety medzi demonštrantami a políciou.

Podľa zverejneného vyhlásenia Tymošenková vyzýva Ukrajincov, aby v prípade nepodpísania dohôd s EÚ počas nadchádzajúceho summitu v Talline "odstránili Janukovyča z tváre Ukrajiny mierovým a ústavným spôsobom", a to "spoločne s jeho politickými a korupčnými metastázami". Janukovyč vo svojom odkaze naopak vyjadruje želanie "mieru a pokoja vo veľkej ukrajinskej rodine". Nedeľňajšia demonštrácia v Kyjeve totiž vyústila do násilností, keď sa niekoľko stoviek účastníkov pokúsilo zaútočiť na vládnu budovu. Opozícia požaduje, aby sa vláda mimoriadne zišla a prerokovala podpis dohôd približujúcich Ukrajinu k EÚ. Janukovyč pozastavenie eurointegračných plánov zdôvodňuje snahou ochrániť Ukrajincov pred ekonomickými problémami, na druhej strane však ubezpečuje, že im "nikto neukradne sen o európskej Ukrajine". 

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v pondelok zareagovali ostrou kritikou na tvrdenia, podľa ktorých ukrajinská vláda v otázke podpisu asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s EÚ podľahla nátlaku zo strany Ruska. Nečakané rozhodnutie nasledovalo bezprostredne po tom, ako ukrajinský parlament neschválil zmeny v zákonoch umožňujúce prepustenie väznenej expremiérky Julije Tymošenkovej do zahraničia, v čom na Ukrajinu tlačila zasa EÚ. Oficiálnym dôvodom pre zastavenie príprav podpisu boli "národnobezpečnostné" záujmy. Ruský prezident Vladimir Putin predtým opakovane varoval pred odvetnými krokmi, ak by Ukrajinci dohody podpísali, a obvinil EÚ z "vydierania" Kyjeva. Van Rompuy a Barroso v stanovisku tvrdia, že Ukrajina stále môže k ponúkaným dohodám pristúpiť a nemala by nechať "prevážiť krátkodobé zretele nad dlhodobými výhodami". Vyjadrili tiež podporu demonštrantom, ktorí po rozhodnutí ukrajinskej vlády vyšli do ulíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies