Lukašenko nechal zablokovať populárny spravodajský portál tut.by, ktorý mapoval protesty proti režimu

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 21:04 • 2 min
Lukašenko nechal zablokovať populárny spravodajský portál tut.by, ktorý mapoval protesty proti režimu

KYJEV - V Bielorusku zablokovali populárny spravodajský web tut.by, ktorý v uplynulých mesiacoch rozsiahlo mapoval protesty proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

slovakia

left justify in out

Úrady taktiež vykonali razie v kanceláriách portálu a domovoch niektorých redaktorov. Podľa úradov web tut.by porušil mediálne právne predpisy zverejnením obsahu nadácie BYSOL, ktorá pomáha obetiam politických represií. Argumentovali tým, že spomenutá nadácia nedisponuje potrebnou registráciou.

Úrady taktiež obvinili web tut.by z daňových únikov, pričom začali vyšetrovať popredných predstaviteľov stránky, ktorým by mohol hroziť až 7-ročný trest odňatia slobody. Na výsluch predviedli najmenej šesť zamestnancov portálu vrátane šéfredaktorky Mariny Zolotovovej.

Nezávislé médiá v Bielorusku sa dostali pod tlak v dôsledku masových protestov vyvolaných vlaňajšími augustovými prezidentskými voľbami, ktoré mnohí považujú za zmanipulované.

 

Lukašenko vládnuci v Bielorusku od roku 1994 rozpútal tvrdé zákroky proti demonštráciám, na ktorých sa nezriedka zúčastnilo až 200-tisíc ľudí. Od minuloročného augusta bieloruské úrady zatkli viac ako 34-tisíc ľudí, pričom tisícky sa stali obeťou brutálneho zaobchádzania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona