Tusk naznačil prípravu ďalšieho summitu EÚ-Turecko v roku 2017

NETKY.SK • 16 December 2016, 07:40 • 2 min
Tusk naznačil prípravu ďalšieho summitu EÚ-Turecko v roku 2017

BRUSEL - Vedúci predstavitelia členských krajín EÚ v nadchádzajúcich mesiacoch plánujú usporiadať summit s Tureckom, ktorý bude zameraný na otázky migrácie. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení štvrtkového summitu EÚ v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Tusk na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom-Junckerom a slovenským premiérom Robertom Ficom upozornil, že členské krajiny majú mandát na usporiadanie takéhoto summitu v najbližších mesiacoch.

 

Nespresnil dátum, ale je predpoklad, že snaha Bruselu pokračovať v dialógu s Tureckom o riešení migračnej krízy sa udeje počas maltského predsedníctva v prvom polroku 2017, zrejme však až po pravidelnom jarnom summite EÚ koncom marca.

"Máme dosť tém potrebných na presadenie tohto druhu iniciatívy," uviedol Tusk, podľa ktorého EÚ a Turecko majú záujem nielen na spoločnom riešení migrácie, ale aj na podpore obchodných vzťahov medzi oboma stranami s dôrazom na debaty o voľnom obchode.

 

Mimoriadny summit EÚ-Turecko z marca tohto roku viedol k uzavretiu migračnej dohody, v rámci ktorej Ankara za sľub finančnej pomoci EÚ a uvoľnenie vízového režimu súhlasila prijímať späť migrantov z gréckych ostrovov za ponuku EÚ presídliť rovnaký počet sýrskych utečencov z Turecka do krajín EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies