Lekár z Lombardie hovorí o utrpení spôsobenom koronavírusom, o zomieraní a viere v Boha

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 07:18 • 2 min
Lekár z Lombardie hovorí o utrpení spôsobenom koronavírusom, o zomieraní a viere v Boha

Ako sa má zachovať istota, keď ten zmätok je deň za dňom vyšší a vyšší a nikto nevie, do akých rozmerov ešte porastie?

slovakia

left justify in out

Všetko je nedokončené
Práca na niekoho počká, na iného nie. Príjem sa buď znižuje, alebo sa úplne vytráca. Predošlá dilema niekam ustúpila a riešenia sú ďaleko v nedohľadne. Zdravie je nepevné, raz je, potom zasa nie je. Priateľstvá sa zúžili na oblasť virtuálneho sveta, v tom reálnom by im hrozilo nebezpečenstvo. Včerajšie vášne, romantické sľuby a pomery? Tie nevedno, či sa obnovia, či pre nich v zajtrajšku bude miesto.


A v tom všetkom sa objavuje niečo také krásne, bolestivé, a predsa krásne, že to núti zadržať dych a vyliať tichú slzu. Veď je to život uprostred smrti, nádej uprostred tragédií. Je to Boh.

 

img

 

Ani v tej najhoršej nočnej more
Julian Urban je 38-ročný lekár. Ako taký už zjavne musel vidieť utrpenie, ale nič z toho, čo mu minulosť ponúkla, sa nevyrovná nepredstaviteľnej temnote uplynulých týždňov.


Kým na začiatku vykonával povolanie, ktorému sa rozhodol zasvätiť život, koronavírus to zmenil a obrátil ho k niečomu inému. Stal sa z neho akýsi triedič, ktorého úlohou je vybrať pacienta vhodného pre smrť a toho, za ktorého sa azda ešte oplatí bojovať.

 

Až doteraz
On i jeho kolegovia sa hlásili k ateizmu. Veď veda v jeho očiach vylúčila existenciu Boha, a preto so smiechom hľadel na matku i otca, ktorí navštevovali kostol.


Potom ale do nemocnice vstúpil 75-ročný pastor. Na okolie hlboko zapôsobil, pretože hoci mal i on vážne dýchacie ťažkosti, nezabúdal na pokoj a pomáhal iným. Sprevádzala ho Biblia, z nej predčítal zomierajúcim a venoval im i láskavé držanie za ruku v poslednej minúte.

 

img

 

Limity
Lekár si v dôsledku epidémie priznal, že z ľudského hľadiska skúsil všetko a že nie je všemohúci. Ako človek má limity a nie je schopný ovládať príchod a ani odchod zo sveta. S kolegami začal v pravidelných intervaloch viesť rozhovor o Bohu a napokon sa v jednote vzdali niekdajšieho ateizmu.


„Uvedomili sme si, že tam, kde končí to, čo človek môže urobiť, máme zrazu veľkú potrebu a začali sme od neho žiadať pomoc, kedykoľvek sa nám naskytlo pár voľných minút. Rozprávame sa medzi sebou a nemôžeme uveriť, že napriek tomu, že sme zarytí ateisti, teraz každý deň hľadáme pokoj a žiadame Pána, aby nám pomohol vytrvať, aby sme sa mohli starať o chorých," hovorí lekár.

 

Čoskoro ho budeme nasledovať
Pastor podľahol chorobe a jeho duch odišiel do neba. Lekár (a nielen on), vďaka jeho prítomnosti objavil pokoj, v ktorý si ani nedovolil dúfať.


„Pastor odišiel k Pánovi a čoskoro ho budeme nasledovať, ak to bude takto pokračovať. Nebol som doma už 6 dní, neviem, kedy som naposledy jedol, a uvedomujem si svoju neužitočnosť na tejto zemi a chcem venovať aj môj posledný dych pomoci ostatným. Som šťastný, že som sa vrátil k Bohu, hoci som obklopený smrťou a utrpením."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies