VIDEO: Jasne, sebavedomo a priateľsky! Videli ste odpoveď Roberta Fica českému premiérovi na odklad spoločného rokovania vlád?

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 06:45 • 2 min
VIDEO: Jasne, sebavedomo a priateľsky! Videli ste odpoveď Roberta Fica českému premiérovi na odklad spoločného rokovania vlád?

Premiér SR v stredu večer informoval, že česká vláda na neurčito odložila spoločné rokovanie českej a slovenskej vlády, ktoré sa malo konať v apríli tohoto roku v Českej republike.

slovakia

left justify in out

Ako dôvod Petr Fiala uviedol rozdielne názory českej a slovenskej vlády na vojnu na Ukrajine.

Český premiér o tom informoval na svojom účte na sociálnej sieti X nasledovne: „Spolupráca so Slovenskom je dôležitá a je v našom záujme, aby sme mali čo najlepšie vzťahy. Nie je možné ale ignorovať zásadné rozdiely v názoroch na kľúčové otázky zahraničnopolitických tém, ako je napríklad stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí s ministrom zahraničných vecí Ruskej federácie. Nepovažujeme preto za vhodné uskutočniť v budúcich týždňoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky. Plánované rokovania sme sa rozhodli odložiť, o čom sme už informovali slovenskú stranu.“

Robert Fico vo videu konštatoval, že vzťahy medzi našimi občanmi Čechmi a Slovákmi sú jedinečné, historicky osvedčené, sú pôžičkami vzájomnej dôvery, sú plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumenia.

„Slovenská vláda nebude nikdy, opakujem nikdy, vystavovať takéto slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu,“ vyhlásil.

„Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovat vojnu na Ukrajine, kým slovenska vláda otvorene hovorí o mieri,“ povedal a dodal, že rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

„Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na slovensku vítaná kedykoľvek a naše politické vzťahy nebudeme zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím,“ uzavrel Robert Fico.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Foto: Robert Fico vo videu. (YouTube/Smer SD)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies