Putin zhromažďuje päť veľkých mocnosti sveta

NETKY.SK • 1 Február 2020, 11:00 • 2 min
Putin zhromažďuje päť veľkých mocnosti sveta

MOSKVA, TASS.RU – Rusko navrhuje tento rok zorganizovať stretnutie hláv štátov – stálych členov Rady bezpečnosti OSN: sú to USA, Rusko, Čína, Francúzsko a Veľká Británia. S takouto iniciatívou prišiel Vladimír Putin v Jeruzaleme a hlavnou intrígou je, že stretnutie by sa malo konať v Moskve pri príležitosti 75. výročia oslavy víťazstva nad fašizmom.

slovakia

left justify in out

Vladimír Putin využil návštevu Izraela a prejav na fóre venovanom pamiatke obetí holokaustu, aby prišiel s nečakaným návrhom – usporiadať stretnutie vedúcich predstaviteľov piatich veľkých mocností na najvyššej úrovni. Miesto pre takéto vyhlásenie nebolo vybrané náhodou – v sále pamätníka holokaustu „Yad Vashem“, v ktorom hovoril Putin, sa stretli predstavitelia takmer päťdesiatich krajín sveta – boli špičkoví úradníci (vrátane kráľov) z takmer všetkých európskych krajín (okrem Poľska, Ukrajiny a Pobaltských štátov), viceprezident Spojených štátov, generálny guvernéri Austrálie a Kanady, prezident Argentíny.

 

Putin komunikoval tak s celým svetom, ako aj s kolektívnym Západom, zastúpeným v hale na najvyššej úrovni.

 

„Diskutovali sme s niektorými kolegami o usporiadaní tohto stretnutia hláv štátov – stálych členov Bezpečnostnej rady OSN Ruska, Číny, USA, Francúzska a Veľkej Británie a konať sa to  môže v ktorejkoľvek krajine a kdekoľvek na svete, kde bude komfortne kolegom. Rusko je pripravené na takúto vážnu konverzáciu.

 

Stretnutie v roku 2020 považujem za dôležité a symbolické, pretože oslavujeme 75. výročie konca Druhej svetovej vojny a založenie OSN“ - povedal Putin.

 

Emmanuel Macron, ktorý nasledoval po vystúpení Putina, túto iniciatívu okamžite podporil a potvrdil, že o tom už diskutovali na konferencii o Líbyi v Berlíne.

 

Toto je dôležitý návrh Putina – v histórii sa takéto stretnutie vôbec nekonalo. Áno, toto je päť veľkých mocností a iba oni majú právo veto v Bezpečnostnej rade OSN a iba oni oficiálne vlastnia jadrové zbrane.

 

Každý už má záujem na prehodnotení pravidiel svetového poriadku – treba uznať zlyhanie atlantickej globalizácie (svet v americkej nadriadenosti) a začať rokovať o novom, multipolárnom svete založenom na rovnováhe sily kľúčových hráčov. A ak týchto päť krajín začnú jednať, ostatné sa zapoja do procesu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona