Tusk hovoril s líbyjským premiérom o lepšom riadení migračnej krízy v Stredomorí

NETKY.SK • 2 Február 2017, 14:48 • 2 min
Tusk hovoril s líbyjským premiérom o lepšom riadení migračnej krízy v Stredomorí

BRUSEL - Znižovanie počtu migrantov prichádzajúcich z Líbye do EÚ patrilo medzi hlavné témy dnešných rokovaní predsedu Európskej rady Donalda Tuska s predsedom vlády líbyjskej národnej jednoty Fájizom Sarrádžom.

slovakia

left justify in out

Líbyjský premiér v stredu rokoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a dnes sa stretol aj s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou.

 

Tusk na spoločnej tlačovej konferencii so Sarrádžom pripomenul, že k ich stretnutiu v Bruseli došlo deň pred neformálnym summitom EÚ na Malte (3.2.), na ktorom budú lídri 27 členských krajín diskutovať aj o tom, ako môže EÚ lepšie spolupracovať s Líbyou.

 

"Máme spoločný záujem a odhodlanie znížiť počet nelegálnych prisťahovalcov, ktorí riskujú svoje životy (cestou) cez Stredozemné more," uviedol Tusk. Migračná kríza podľa neho nie je udržateľná ani pre Európu, ani pre Líbyu, pričom pašeráci ľudí utečencov neraz nechajú utopiť sa a ich činnosť podkopáva autoritu líbyjského štátu.

 

Tusk upozornil, že na Malte predloží ďalšie návrhy na účinnejšie kontroly migračných trás a boja proti pašerákom ľudí. EÚ uzatvorením balkánskej cesty podľa neho už dokázala, že je schopná uzavrieť nepravidelné migračné trasy. "Teraz je na čase uzavrieť cestu z Líbye do Talianska," skonštatoval.

 

Tusk uistil Sarrádža, že EÚ podporuje medzinárodné úsilie vedúce k politickému urovnaniu situácii v Líbyi. Ocenil, že Líbyjčania ukázali odhodlanie v boji proti terorizmu, táto hrozba je však stále prítomná v Líbyi aj v jej susedných krajinách, a preto treba podporovať úsilie o trvalú porážku terorizmu.

 

Sarrádž v stredu šéfovi NATO povedal, že lode aliancie alebo EÚ by mohli dostať povolenie operovať aj v líbyjských národných vodách spolu s líbyjskými loďami, ak NATO a EÚ pomôžu Líbyi s modernizáciou jej flotily.

 

Lode EÚ v rámci operácie Sophia zameranej na záchranu životov a proti pašerákom ľudí môžu zasahovať len v medzinárodných vodách. EÚ sa snaží získať súhlas OSN a podporu Líbye pre operovanie v blízkosti líbyjských brehov, čím by sa dalo oveľa účinnejšie predchádzať prílivu utečencov z africkej pevniny do Európy.

 

Sarrádž pred novinármi v Bruseli povedal, že líbyjské námorníctvo potrebuje modernizovať a zvýšiť svoje kapacity, pričom potrebnú pomoc vidí v bilaterálnej spolupráci s NATO alebo inými "priateľskými národmi".

 

Stoltenberg v tejto súvislosti uviedol, že aliancia je pripravená pomôcť Líbyi pri zaistení jej bezpečnosti a posilnení obranných kapacít a NATO, ak ho EÚ o to požiada, je rovnako pripravené podporiť úsilie Európanov o posilnenie líbyjskej pobrežnej stráže a námorníctva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies