Tusk bude vypovedať v kauze nepovolenej spolupráce rozviedok Poľska a Ruska

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 15:17 • 2 min
Tusk bude vypovedať v kauze nepovolenej spolupráce rozviedok Poľska a Ruska

VARŠAVA - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes pricestoval do Varšavy, kde ho čaká vypočúvanie v súvislosti s údajnou spoluprácou medzi poľskou kontrarozviedkou a ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB).

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa výsluch vo Varšave mal konať už 15. marca, ale Tusk sa ospravedlnil, keďže v ten deň sa zúčastňoval na plenárnom zasadaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

 

Tusk pricestoval dnes do Varšavy vlakom, pričom na železničnej stanici sa zišli jeho prívrženci, vrátane expremiérky Ewy Kopaczovej, i jeho odporcovia.

 

V každom z táborov bolo asi po sto ľudí. Priniesli si so sebou poľské vlajky, ako aj transparenty a plagáty na podporu Tuska i proti nemu. Napätú situáciu monitorovala polícia.

 

Jeden z Tuskových sympatizantov sa pred novinármi vyjadril, že ho prišiel podporiť, pretože ho "vníma ako skutočného Európana v Poľsku a skutočného Poliaka v Európe".

 

Tábor Tuskových prívržencov poukazoval aj na konanie súčasnej poľskej vlády, ktorá je terčom kritiky Západu za autoritárske tendencie a xenofóbiu.

 

"Právny štát je preč, krajinu vedie osoba, ktorú riadi nenávisť," povedala podľa AP 60-ročná ekonómka Iwona Guzová na margo nepriateľstva medzi predsedom vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyňským a Tuskom.

 

"Som tu, aby som ukázala, že chcem, aby Poľsko bolo v Európe, nie na východe," zdôraznila Guzová.

 

Jeden z Tuskových odporcov zasa obvinil súčasného predsedu Európskej rady, že ako predseda poľskej vlády bol zapletený do korupcie.

 

"Spáchal trestný čin a žije nepotrestaný," dodal nemenovaný muž.

 

Tusk bude vo Varšave vypovedať v rámci vyšetrovania bývalého vedenia poľskej kontrarozviedky za ich údajnú spoluprácu s ruskou FSB, na čo nemali súhlas vedenia krajiny. Ich konanie možno vzhľadom na to kvalifikovať ako trestný čin, za ktorý hrozí trest do troch rokov odňatia slobody.

 

Tusk, ktorý bol v inkriminovanom čase poľským premiérom, je v prípade jediným svedkom.

 

Prokuratúra nezverejnila detaily údajných kontaktov predstaviteľov tajných služieb Ruska a Poľska, ale podľa poľských médií sa mali týkať dohody, ktorá by poľským vyšetrovateľom umožnila pracovať na ruskom území - konkrétne na mieste neďaleko mesta Smolensk, kde v apríli 2010 havarovalo vládne lietadlo s poľskou politickou a vojenskou elitou, vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczyňského.

 

Ako upozornila agentúra AP, aj mnohí radoví Poliaci i pozorovatelia považujú Tuskovo vypočúvanie za súčasť snáh o jeho diskreditáciu zo strany súčasnej poľskej vlády. Samotný Tusk označil svoje dnešné vypočúvanie za súčasť "honby na čarodejnice".

 

AP pripomenula, že poľský minister obrany Antoni Macierewicz podal v marci na Tuska trestné oznámenie v súvislosti s pádom poľského vládneho lietadla z roku 2010. Macierewicz tvrdí, že predseda Európskej rady sa dopustil "diplomatickej zrady".

 

Toto obvinenie súvisí s tendrom na opravu prezidentského špeciálu TU-154, ktorý sa zrútil pri ruskom Smolensku. Macierewicz je známy tým, že verí, že išlo o sprisahanie.

 

Poľská vláda sa nedávno snažila zabrániť Tuskovmu znovuzvoleniu do funkcie predsedu Európskej rady tým, že postavila proti nemu protikandidáta a upozorňovala na údajné Tuskove prechmaty v politike. Zvyšných 27 členských štátov EÚ však Tuskovu kandidatúru podporilo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies