VIDEO: Všetky autá v EÚ bez emisií? Onedlho to už nebude rarita

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 22:05 • 2 min
VIDEO: Všetky autá v EÚ bez emisií? Onedlho to už nebude rarita

BRUSEL - Európska komisia v stredu prijala balík návrhov, ktorých cieľom je znížiť čisté emisie skleníkových plynov do roku 2030 aspoň o 55 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990.

slovakia

left justify in out

Vďaka ambicióznemu programu by sa mala Európa do roku 2050 stať prvým klimaticky neutrálnym kontinentom na svete, informuje komisie v tlačovej správe.

 

Jej návrhy predpokladajú rozšírenie obchodovania s emisiami na nové odvetvia a sprísnenie súčasného systému EÚ na obchodovanie s emisiami. Počíta sa s posilnením využívania energie z obnoviteľných zdrojov, zrýchlením zavádzanie nízkoemisnej dopravy a infraštruktúry a zosúladením daňovej politiky s cieľmi Európskej zelenej dohody.

 


EÚ by sa mala snažiť dosiahnuť do roku 2035 klimatickú neutralitu v odvetviach využívania pôdy, lesného hospodárstva a poľnohospodárstva. V smernici o obnoviteľných zdrojoch energie komisia stanoví cieľ vyrábať do roku 203040 percent európskej energie z obnoviteľných zdrojov.

 

Výzva pre svetové automobilky 

Od roku 2030 sa bude vyžadovať zníženie priemerných emisií nových automobilov o 55 percent a od roku 2035 o 100 percent v porovnaní s úrovňami z roku 2021. Vďaka tomu budú mať všetky nové automobily registrované od roku 2035 nulové emisie.

 

img


Komisia zavádza nový mechanizmus uhlíkovej kompenzácie na hraniciach. Cieľom je, aby sa cena uhlíka premietla do ceny dovozu cieleného spektra výrobkov. Zníženie emisií v Európe by tak malo prispieť k ich celosvetovému poklesu namiesto toho, aby sa výroba s vysokými emisiami CO2 vytlačila mimo Európy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona