Proces v kauze vraždy Miroslava Sýkoru bude konečne pokračovať!

NETKY.SK • 15 September 2021, 13:45 • 2 min
Proces v kauze vraždy Miroslava Sýkoru bude konečne pokračovať!

BRATISLAVA - Súd v kauze vraždy Sýkoru naposledy pojednával koncom septembra minulého roku, po skoro dvojročnom období odročovania pre absencie procesných strán. Hlavné pojednávanie by malo pokračovať na Okresnom súde Bratislava I vo štvrtok 16. septembra.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z rozpisu súdnych pojednávaní na internetovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR. Na pojednávanie by mali byť predvolaní traja svedkovia a tiež znalci.

Na pojednávaní v septembri 2020 súd vypočul šiestich svedkov. Bol medzi nimi aj odsúdený šéf skupiny piťovcov Juraj Ondrejčák alebo bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivan Lexa. Pri jeho výsluchu však bola verejnosť vylúčená. Vec bola následne odročená na 26. januára 2021, termín však zrušili z dôvodu pandemickej situácie a z toho vyplývajúcich protiepidemických opatrení. Neuskutočnil sa ani nasledujúci termín pojednávania určený na 22. apríla.

 

Súvisiaci článok: Začalo sa pojednávanie v prípade vraždy Miroslava Sýkoru

Pred súdom v tejto kauze stoja štyria obžalovaní. Ľuboš Ferus, označovaný za šéfa podsvetia v Nitre, bol podľa obžaloby organizátorom vraždy. Ďalším je  Marek Ľupták, prezývaný Kofola, Milan Majtán alias Star, Richard Benčič. Všetci štyria obžalovaní svoju vinu odmietajú. Podľa prokuratúry tvorila štvorica skupinu, do ktorej patrili dnes už nebohí Peter Križanovič, prezývaný Duran, a Radoslav Ľupták, policajt a brat Mareka Ľuptáka. Na vražde Sýkoru mal údajne záujem predovšetkým Duran, pričom išlo o spor o vplyv v podsvetí a zisky z nezákonnej činnosti. Duran nakoniec zahynul krátko po Sýkorovi pri výbuchu auta, Radoslava Ľuptáka zastrelili.

Miroslava Sýkoru zastrelili vo februári 1997 na parkovisku pred bratislavským hotelom Holiday Inn. Na následky zranení zomrel v nemocnici aj jeho vodič Peter R. Na predošlých pojednávaniach v tomto prípade ako svedkovia vypovedali napríklad odsúdení Mikuláš Černák, Miloš Kaštan, Róbert Lališ alebo Ladislav Bališ. Súd tento prípad prejednáva od roku 2015.

 

Miroslav Sýkora

Hovorilo sa o ňom, že bol veľmi šikovným študentom. Narodil sa 1. januára 1964 a navštevoval bratislavské gymnázium na Makarenkovej ulici.

 

Jeho otec bol diplomat. Po absolvovaní gymnázia Miroslav v štúdiu pokračoval, navštevoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov. Viac ako o štúdium sa však zaujímal o vzťahy so vznikajúcou ruskou mafiou a štúdium nedokončil.  Prvé kšefty na seba nenechali dlho čakať a zo Sýkoru sa stal nebezpečný mafián. Na štúdium napokon nezanevrel. Rozhodol sa študovať žurnalistiku, no fakultu po krátkej dobe opustil. 

 

So Šaňom Belovičom a Takáčom vytvorili prvý základ organizovanej skupiny v bratislavskom podsvetí. Prvé konflikty vznikli kvôli rozdielnym názorom Sýkoru a Beloviča.  Sýkora chcel rozširovať kontakty s ruskou mafiou, no Belovič bol proti tomu. Konflikty ukončila až náhla smrť Beloviča, údajne zomrel za volantom auta na infarkt.

 

Belovičova smrť ukončila aj spolupôsobenie tejto skupiny. Od tejto doby možno hovoriť o skupine Sýkorovcov a skupine Takáčovcov. 

 

Sýkora mal veľký vplyv a svoje pôsobenie rozširoval aj mimo Slovenska, dokonca mal dobré vzťahy s vtedajšou SIS.

 

Jeho skupina sa podľa prokuratúry zaoberala vyberaním výpalného, vydieraním, obchodom s drogami, krádežami, vraždami na objednávku, vraždami konkurentov a ďalšou rozsiahlou trestnou činnosťou. Sýkora spolupracoval s ruskými, ukrajinskými a inými zločineckými skupinami na Slovensku. Spolupracoval taktiež s Tiborom Pápayom a jeho organizovanou skupinou a inými skupinami v rámci organizovaného zločinu. 

 

Dôvodom Sýkorovej popravy bol oficiálne spor s Petrom Križanovičom, zvaným Duran, kvôli deleniu koristi z lúpeže v nitrianskej pobočke VÚB banky z januára 1996. Konflikt medzi Sýkorom a Duranom vyvrcholil streľbou na Durana v decembri 1996 na Sliačskej ulici, po ktorej Duranovi museli amputovať časť dolnej končatiny. Z tohto útoku podozrieval Duran práve Sýkoru. Odvtedy sa obklopil početnou ochrankou. Sýkoru sa pokúsili zastreliť aj pred jeho domom v Senci, avšak vtedy si ho pomýlili so susedom.

 

Sýkoru napokon zastrelili na parkovisku bratislavského hotela Holiday Inn dňa 6. februára 1997 spolu s jeho ochrankárom. Z nepochopiteľných príčin neprišiel na stretnutie v hoteli aj so svojou početnou ochrankou, ale iba s jedným ochrankárom, ktorý bol zároveň šoférom. Po vystúpení z auta na nich spustili streľbu maskovaní útočníci. Sýkora sa ešte pokúsil brániť streľbou z vlastnej zbrane. Po zasiahnutí viacerých častí tela, najmä hlavy a hrudníka, zraneniam na mieste podľahol. Po Sýkorovej smrti zaujal jeho miesto ako šéfa sýkorovcov Róbert Lališ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies