Turecký prezident Erdogan podpísal ratifikáciu členstva Švédska v NATO

NETKY.SK • 26 Január 2024, 13:07 • 2 min
Turecký prezident Erdogan podpísal ratifikáciu členstva Švédska v NATO

ISTANBUL - Turecko vo štvrtok (25. 1. 2024) vo svojom oficiálnom vestníku zverejnilo opatrenie, ktorým sa schvaľuje členstvo Švédska v NATO, čím sa dokončuje ratifikácia, ktorá približuje predtým nezúčastnenú krajinu o krok bližšie k vstupu do vojenskej aliancie.

slovakia

left justify in out

Maďarsko je teraz v súčasnosti už len jediným spojencom NATO, ktorý ešte neratifikoval pristúpenie Švédska.

 

Turecký parlament schválil pristúpenie Švédska v utorok v hlasovaní. Vládnuca strana uviedla, že tvrdší postoj severskej krajiny voči kurdským militantom bol kľúčom k získaniu súhlasu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež spojil ratifikáciu s vyjadrením priania Turecka kúpiť stíhačky zo Spojených štátov.

 

Turecko, ktoré je členom NATO, odložilo členstvo Švédska o viac ako rok a obvinilo krajinu z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré Ankara považuje za bezpečnostné hrozby. Požiadala preto aj o ústupky od Štokholmu vrátane krokov na boj proti militantom.

Turecko tiež rozhnevala séria demonštrácií stúpencov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) vo Švédsku, ako aj protesty proti páleniu Koránu, ktoré otriasli moslimskými krajinami.

 

Erdogan spojil ratifikáciu členstva Švédska v NATO so súhlasom Kongresu USA s požiadavkou Turecka na nákup 40 nových stíhačiek F-16 a súprav na modernizáciu existujúcej tureckej flotily. Vyzval tiež Kanadu a ďalších spojencov NATO, aby zrušili zbrojné embargá na Turecko.

 

Predstavitelia americkej administratívy uviedli, že po ratifikácii očakávajú relatívne rýchle opatrenia v súvislosti s predajom F-16.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: France24 / NEWS WIRES, Foto: Reuters / File Photo / Bernadett Szabo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies