Ruská vláda povolila dodávku raketových motorov do USA

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 20:00 • 2 min
Ruská vláda povolila dodávku raketových motorov do USA

MOSKVA – Podpora rokovaní o dodávkach ruských raketových motorov do USA zo strany ruskej vlády umožní pokračovanie vzájomne výhodnej spolupráce napriek sankciám. Uvádza sa to v správe Roscosmosu, ktorá bola zverejnená v pondelok.

slovakia

left justify in out

„Schválenie návrhu štátnej spoločnosti Roscosmos ruskou vládou na rokovanie so zainteresovaným zákazníkom o kontrakte na dodávku ruských motorov RD-181M vyrobených asociáciou pre výskum a výrobu Energomash pre americkú spoločnosť Orbital Sciences LLC umožní, napriek existujúcim sankciám, pokračovať v obojstranne výhodnej spolupráci medzi týmito dvoma krajinami v oblasti raketového pohonu,“ uvádza správa Roscosmosu.

 

img

 

Ako sa zdôrazňuje v štátnej korporácii, Spojené štáty budú môcť dostať pre svoje nosné rakety spoľahlivé a svojimi vlastnosťami neprekonateľné raketové motory.

 

„Partneri NPO Energomash si môžu byť istí kvalitou a spoľahlivosťou ruských motorov. Štátna spoločnosť Roscosmos a NPO Energomash potvrdzujú svoju povesť spoľahlivého dodávateľa vysoko kvalitných výrobkov,“ uviedli v Roscosmose.

 

Štátna spoločnosť tiež pripomenula, že motory RD-181 do USA dodávajú od roku 2015. Americká raketa Antares pomocou ruského motora dopravuje náklad na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Všetky štarty v USA s použitím ruských motorov RD-180 a RD-181 sú úspešné.

 

img

 

„Nový motor RD-181M, pre ktorý spoločnosť Roscosmos získala povolenie na vývoz, predstavuje ďalšiu fázu vývoja modelu RD-181. Jeho analógový model RD-191M, ktorý sa používa pre ruské nosné rakety, bude inštalovaný na verzii ťažkej vesmírnej rakety Angara-A5P s posádkou,“ dodali v štátnej spoločnosti.

 

Prečítajte si: USA budú z Európy sledovať vesmír cez vlastný radarový systém. Kde ho chcú postaviť?

 

Ruská vláda predtým podporila rokovania o uzavretí zmluvy na dodávku ruských motorov RD-181M vyrobených spoločnosťou NPO Energomash (súčasť spoločnosti Roscosmos) pre americkú spoločnosť Orbital Sciences LLC. Zodpovedajúci príkaz predsedu vlády Ruskej federácie Michaila Mishustina bol zverejnený na portáli právnych informácií.

 

Uzavretie zmluvy, ako zdôrazňuje dokument, je možné v prípade riešenia otázok týkajúcich sa použitia výsledkov intelektuálnej činnosti pri vývoji motora s Ministerstvom obrany Ruska a Roskosmosu. Americká spoločnosť musí tiež prijať opatrenia na ochranu ruskej technológiezabezpečiť, aby sa nosné rakety Antares s ruskými motormi nepoužívali na vojenských lietajúcich zdrojoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies