Turecký opozičný kandidát na prezidenta pohrozil zatvorením americkej základne

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 06:30 • 2 min
Turecký opozičný kandidát na prezidenta pohrozil zatvorením americkej základne

ISTANBUL - Hlavný opozičný kandidát, ktorý sa bude uchádzať o post prezidenta Turecka v júnových voľbách, pohrozil vo štvrtok zatvorením americkej leteckej základne na juhu krajiny do nasledujúcich Vianoc, pokiaľ Spojené štáty nevydajú tureckým orgánom duchovného Fethullaha Gülena, označovaného Ankarou za strojcu zmareného pokusu o prevrat v Turecku z júla 2016.

slovakia

left justify in out

"Ak sa stanem prezidentom, požiadam Ameriku, aby nám vrátila (vodcu) FETÖ," vyjadril sa Muharrem Ince, prezidentský kandidát stredoľavicovej Republikánskej ľudovej strany (CHP). Ince v ňom použil skratku tzv. Fethullahovej teroristickej organizácie, čo je výraz používaný tureckými orgánmi na označenie hnutia pod vedením uvedeného kazateľa, ktorý žije v americkom exile.

 

Kandidát CHP varoval, že ak Spojené štáty odmietnu vydať Gülena do Turecka, americkí vojaci zo základne Incirlik "budú sláviť Vianoce vo Washingtone". "Je to také jednoduché," dodal na predvolebnom mítingu v meste Čorum, ležiacom v inej časti Turecka než spomínaná základňa.

 

Gülen, ktorý bol kedysi spojencom súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, popiera akýkoľvek podiel na zmarenom pokuse o prevrat spred necelých dvoch rokov.

 

Letecká základňa Incirlik má naďalej rozhodujúci význam pre vojenskú koalíciu pod vedením Spojených štátov, ktorá bojuje proti teroristickej organizácii Islamský štát v Iraku a Sýrii.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies