EÚ tvrdí, že Rusko a Čína šírili dezinformácie o koronavíruse

NETKY.SK • 10 Jún 2020, 19:27 • 2 min
EÚ tvrdí, že Rusko a Čína šírili dezinformácie o koronavíruse

BRUSEL - Európska komisia (EK) uviedla, že Rusko a Čína sa od začiatku pandémie zúčastnili na "dezinformačných kampaniach" proti Európskej únii (EÚ). Toto je uvedené vo vyhlásení vydanom EK 10. júna.

slovakia

left justify in out

Dezinformácie z Ruska a Číny

"Počas pandémie koronavírusu Európu zaplavila vlna dezinformácií, ktoré pochádzali tak z EÚ, ako aj spoza jej hraníc," povedala podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

 

Zahraniční aktéri a niektoré tretie krajiny, najmä Rusko a Čína, podnikajú operácie na ovplyvňovanie ľudí a dezinformačné kampane v EÚ, je uvedené vo vyhlásení. Napríklad pracovná skupina East StratCom odhalila a vyvrátila viac ako 550 dezinformácií z prokremeľských zdrojov.

 

Ako uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, Európska únia neposkytla žiadny fakt dezinformácii o pandémii zo strany Ruska.

 

EÚ zintenzívnila informovanie

Európska služba pre vonkajšiu činnosť pravidelne uverejňuje správy, v ktorých sa odvoláva na mediálne materiály, ktoré sú podľa názoru EK úmyselne dezinformácie.

 

img

 

"Musíme chrániť našich občanov tým, že ich budeme upozorňovať na nepravdivé informácie a, že budeme poukazovať na aktérov, ktorí sa utiekajú k takýmto praktikám," uviedol podpredseda EK Josep Borrell.

 

Počas pandémie EÚ zintenzívnila prácu zameranú na informovanie občanov o rizikách. EK vyvracia mýty o koronavíruse na stránke, ktorá už bola zobrazená viac než 7 miliónov ráz.

 

Únia tiež posilnila spoluprácu s inými medzinárodnými aktérmi v boji proti dezinformáciám.

 

Ochrana spotrebiteľa

Dôležitým základným kameňom boja proti dezinformáciám je aj to, že mnohí spotrebitelia sa nechali zlákať na nákup predražených, neúčinných alebo potenciálne nebezpečných produktov.

 

Pocas pandemie platformy odstránili milióny klamlivých inzerátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona