Takto chodia na záchod kozmonauti

NETKY.SK • 3 Január 2020, 14:41 • 2 min
Takto chodia na záchod kozmonauti

Ľudskej potreby sa nevyhnú ani astronauti, ktorí sa zdržiavajú dlhodobo na vesmírnej stanici ISS. A zatiaľ čo sa dočasní obyvatelia komplexu chvália rôznymi technickými vymoženosťami, toaleta zostávala trochu zabudnutá.

slovakia

left justify in out

 

Talianska astronautka Samantha Cristoforetti sa rozhodla, že ukáže, ako funguje jedno z najpotrebnejších zariadení na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

 

Toaleta musí byť plne funkčná aj v stave beztiaže, a preto je vybavená elektronikou a ventilátorom, ktorý vytvára podtlak, aby zachytil pachy (už tak má nevetraná ISS svoj špecifický odér) a plávajúci odpad.

 

Skoro ako naša?
Toalety pripomínajú tie pozemské. Pohodlné posedenie astronautov na mieste v stave beztiaže zaistia držiaky na nohy a sedadlo, ktoré je oproti pozemskému profilované tak, aby na zadnú časť tela dobre priľnula. Pomocou vzduchu je potom VSAT to, čo na Zemi odstraňuje spláchnutie vodou.


Vesmírny záchod tak nie je nijako lacná záležitosť. Keď NASA pred zhruba siedmimi rokmi chcela kúpiť do svojho modulu vlastný, počítala s približne 16 miliómi eur. Toaletu pritom kúpila od ruskej strany, pretože to vyšlo lacnejšie, ako keby vyvíjali vlastnú.

 

Teraz má každý člen posádky ISS k dispozícii vlastný lievik. Ten je pripevnený k hadičke, ktorá odvádza moč do nádržky s odpadovou vodou. Kto použije záchod v ruskej časti stanice, musí doniesť nádržku do nákladnej lode, ktorá po odpútaní od komplexu zhorí v zemskej atmosfére.

 

 

Čo ak sa niečo pokazí?

Ak sa niečo pokazí, je to problém. Keď bol v roku 2008 na ISS iba jeden záchod v ruskom module Zvezda a odišiel mu motor zaisťujúci nasávanie tekutej zložky odpadu, museli kozmonauti chodiť až do pripojenej lodi Sojuz, kde však mala toaleta len obmedzenú kapacitu. Aj preto bol na poslednú chvíľu upravený náklad raketoplánu Discovery, ktorý tak doviezol súčiastky na opravu záchodu.

 

 

Ako funguje vesmírna toaleta

Do misy sa pri veľkej potrebe vkladá polopriepustné vrecúško, ktoré sa roztvorí a pritisne k stenám. Výkaly prúd vzduchu strháva do roztvoreného vrecka a len plyny a menšie množstvo kvapalín preniknú do odpadu.


Pre močenie slúžia špeciálne nástavce. Zmes vzduchu a moču spolu s odpadom z "veľkej strany" ide do rotačného separátora, kde sa oddeľuje od plynu kvapalná časť, vrátane splachovacieho dezinfekčného roztoku kyseliny chrómsírovej, ktorá bezpečne rozloží prípadné zvyšky tuhých odpadov a zabije mikroorganizmy.


Oddelený vzduch zo záchodu prechádza cez chemické filtre odstraňujúce zápach a vracia sa späť do ovzdušia stanice.


Tekutinu potom čerpadlo prečerpáva do výmennej nádržky označenej ruskou skratkou JeDV-U (nádoba na vodu - moč).

 

Z moču je prostredníctvom destilácie extrahovaná čistá voda. Aj keď je to voda čistá tak, že sa dá aj piť, niektorí astronauti s tým majú problém. Preto je táto voda používaná v elektrónové jednotke.

 

Pomocou elektrolýzy sa voda tiež môže rozložiť na vodík a kyslík. Kým vodík je ako nepotrebný vypúšťaný von, kyslík je používaný pre dýchanie v kabínach stanice.


Pevný odpad je skladovaný v špeciálnych vzduchotesných kontajneroch, ktoré vyzdvihujú zásobovacie lode a nechajú ich potom zhorieť v atmosfére pri návrate.

 

Viac odborného materiálu nájdete na stránkach NASA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies