Turecko: USA presťahovaním ambasády do Jeruzalema "podkopávajú základy mieru"

NETKY.SK • 24 Február 2018, 15:48 • 2 min
Turecko: USA presťahovaním ambasády do Jeruzalema "podkopávajú základy mieru"

ISTANBUL - Turecko v sobotu ostro kritizovalo plány Spojených štátov presťahovať ich veľvyslanectvo z izraelského Tel Avivu do Jeruzalema už v máji tohto roka a uviedlo, že Washington "trvá na podkopávaní základov mieru".

slovakia

left justify in out

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v sobotňajšom vyhlásení napísalo, že krok USA porušuje medzinárodné právo, a zaviazalo sa, že sa bude naďalej snažiť chrániť práva Palestínčanov. "Žiaľ, USA ukazujú, že nepočúvajú a, čo je ešte horšie, nedbajú na hlas svedomia medzinárodného spoločenstva," dodalo turecké ministerstvo vo vyhlásení.

 

Turecko patrí ku krajinám, ktoré sa stavajú proti plánom amerického prezidenta Donalda Trumpa presťahovať ambasádu do Jeruzalema. Palestínčania pritom dúfajú, že východný Jeruzalem sa stane hlavným mestom ich budúceho štátu. Turecká vláda, vytvorená islamskou konzervatívnou Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP), a prezident Recep Tayyip Erdogan usporiadali vlani summit moslimských krajín o Jeruzaleme, kde vyjadrili ostrú kritiku voči Washingtonu.

 

Väčšina krajín má sídla svojich veľvyslanectiev v Izraeli v Tel Avive, keďže trvajú spory okolo Jeruzalema - mesta posvätného pre kresťanov, židov aj moslimov, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies