Zlé predpovede sa nenaplnili. Počet rozvodov klesá aj napriek pandémii

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 07:03 • 2 min
Zlé predpovede sa nenaplnili. Počet rozvodov klesá aj napriek pandémii

BRATISLAVA - Počet návrhov na rozvod sa oproti minulému roku znížil. V porovnaní s rokom 2019 klesol o 10,6 percenta z 11,6-tisíca na takmer 10,4-tisíca.

slovakia

left justify in out

Medzi rokmi 2018 a 2019 klesol počet návrhov na rozvod len o 197 podaní, čo predstavuje 1,67 percenta. Informovalo o tom Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR).

 

Očakávania sa nenaplnili
Analytici rezortu spravodlivosti očakávali, že v roku 2020 rozvodov pre pandémiu naopak opäť vzrastie, čo sa zatiaľ nestalo. „Núdzový stav, zákaz vychádzania, obmedzenie slobody pohybu, nariadenie práce z domu, vplyv nezamestnanosti na hospodárenie domácností patria medzi faktory, ktoré mohli negatívne ovplyvňovať rodinné väzby, či viesť k rozvratu manželstva,“ uviedli odborníci.

„Pre komplexné posúdenie vplyvu pandemického roka preto bude dôležité sledovať rozvodovosť, ale aj ostatné rodinnoprávne agendy po návrate k normálnemu životu,“ pokračovalo analytické centrum

 

Vybavenosť rozvodov sa zrýchlila
Vybavenosť rozvodovej agendy sa období od februára do mája 2020 prepadla. Po ústupe prvej vlny ochorenia COVID-19 sa úroveň vybavenosti zvýšila, dokonca prekonala rok 2019.

 

V júli 2020 súdy vybavili v rozvodovej agende až 1240 vecí, takmer o 16 percent viac ako rok predtým a až o 20 percent viac ako v roku 2018. V letných mesiacoch roku 2020 sa celkovo počet pojednávaní významne zvýšil, v porovnaní s rokom 2019 súdy vykonali približne o 5000 pojednávaní viac.

Mierne klesajúci trend návrhov na rozvod Slovenská republika zaznamenáva pravidelne od roku 2010. Ako vysvetlilo analytické centrum, dlhodobý pokles v návrhoch na rozvod nemusí nevyhnutne znamenať stabilizáciu inštitúcie manželstva, môže sa prejavovať zmena spoločenských vzťahov a rodinných stereotypov, teda rôzne spôsoby spolužitia partnerov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies