Turecko pozastaví spoluprácu so Sýriou

NETKY.SK • 1 December 2011, 04:46 • 2 min
Turecko pozastaví spoluprácu so Sýriou

Turecko pozastaví spoluprácu so Sýriou

slovakia

left justify in out

img

Turecko pozastaví všetky svoje finančné transakcie so Sýriou a zmrazí majetok sýrskej vlády v rámci sankcií proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Oznámil to dnes turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu.
Turecko, kedysi blízky spojenec Damasku, podľa neho tiež zablokuje dodávky zbraní a vojenského zariadenia do Sýrie. Opatrenia sú zamerané na to, aby presvedčili Asada ukončiť násilné zásahy voči prodemokratickým demonštrantom.
Kroky Ankary prichádzajú po sankciách Ligy arabských štátov (LAŠ) voči Sýrii. Davutoglu upresnil, že dohoda o spolupráci so Sýriou bude pozastavená dovtedy, kým sa v krajine nevytvorí nová vláda.
Asadov kabinet podľa tureckého ministra zahraničných vecí prišiel "na koniec cesty". Ľudové povstanie proti režimu dlhoročného vodcu sa rozpútali v marci. Asada sa dosiaľ nepodarilo zosadiť napriek nátlaku Západu a Ligy arabských štátov, ktorá minulý týždeň uvalila sankcie zasahujúce bankový sektor Sýrie a hospodárstvo tejto blízkovýchodnej krajiny.
Podľa odhadov OSN zahynulo v Sýrii od začiatku marcových protivládnych protestov násilnou smrťou viac ako 3500 ľudí.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies