Neustále zmeny vlasov, oblečenia či štýlu: Prečo ženy menia svoj vzhľad častejšie ako muži?

NETKY.SK • 28 Február 2024, 14:05 • 2 min
Neustále zmeny vlasov, oblečenia či štýlu: Prečo ženy menia svoj vzhľad častejšie ako muži?

Ženy sú známe tým, že sa radi obliekajú, líčia, farbia si vlasy a experimentujú s rôznymi štýlmi. Muži naopak zvyčajne zostávajú verní svojmu vzhľadu a zriedka robia radikálne zmeny. Prečo je to tak? Čo stojí za týmto rozdielom medzi pohlaviami? A aké sú výhody a nevýhody neustálych zmien vzhľadu?

slovakia

left justify in out

Psychologické dôvody

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ženy častejšie menia svoj vzhľad, je psychológia. Ženy sú viac ovplyvnené svojím sebavedomím, náladou a emocionálnym stavom, ktoré sa odrážajú na ich výbere oblečenia, účesu a make-upu. Ženy tiež viac vnímajú spoločenské očakávania, módu a trendy, ktoré im diktujú, ako by mali vyzerať. Ženy sa preto snažia prispôsobiť sa a vyjadriť svoju osobnosť prostredníctvom svojho vzhľadu.

Muži na druhej strane sú menej citliví na svoje vnútorné pocity a vonkajšie vplyvy. Muži majú stabilnejšie sebavedomie, ktoré nie je tak závislé od ich vzhľadu. Muži tiež menej dbajú na módu a trendy, a radšej sa držia svojho osvedčeného štýlu. Muži sa preto cítia pohodlne vo svojej koži a nemajú potrebu meniť svoj vzhľad.

Svoje robí biológia

Ďalším dôvodom, prečo ženy častejšie menia svoj vzhľad, je biológia. Ženy sú ovplyvnené svojím hormonálnym cyklom, ktorý mení ich chuť, náladu a sexuálnu príťažlivosť. Ženy sa preto snažia zvýšiť svoju atraktivitu a zaujať potenciálnych partnerov prostredníctvom svojho vzhľadu. Ženy tiež používajú svoj vzhľad ako spôsob, ako konkurovať iným ženám a získať si pozornosť a uznanie.

Muži naopak nie sú tak ovplyvnení svojimi hormónmi a majú konštantnejšiu sexuálnu príťažlivosť. Muži sa preto nemusia toľko snažiť, aby sa páčili opačnému pohlaviu. Muži tiež menej vnímajú konkurenciu a rivalitu medzi sebou a spoliehajú sa skôr na svoje schopnosti a vlastnosti.

Sociálny a kultúrny faktor

Okrem psychologických a biologických dôvodov existujú aj sociálne a kultúrne dôvody, prečo ženy častejšie menia svoj vzhľad. Ženy sú viac pod tlakom spoločnosti, ktorá im vnucuje ideál krásy, ktorý sa neustále mení. Ženy sú tiež viac vystavené médiám, reklamám a celebritám, ktoré im predstavujú vzory, ktorým sa chcú podobať. Ženy sa preto snažia napodobňovať vzhľad iných žien, ktoré považujú za úspešné, obľúbené alebo šťastné.

Muži na druhej strane nie sú tak ovplyvnení spoločenskými a kultúrnymi faktormi. Muži majú menej záujem o to, ako vyzerať, a viac o to, čo robiť. Muži sa orientujú skôr na svoje zručnosti, vedomosti a postavenie, ktoré im zabezpečujú rešpekt a úspech. Muži sa preto menej sústredia na svoj vzhľad a menej sa porovnávajú s inými mužmi. 

Mužský pohľad na zmeny vzhľadu

Ako muži vnímajú zmeny vzhľadu na ženách? To závisí od ich osobnosti, vkusu a vzťahu k danej žene. Niektorí muži môžu byť nadšení z toho, že ich partnerka sa snaží byť atraktívna, zaujímavá a inovatívna. Môžu to považovať za prejav lásky, sebavyjadrenia a sebarozvoja. Môžu tiež oceniť, že žena sa nebojí experimentovať a ukázať svoju rozmanitosť.

Zmeny vzhľadu môžu byť pre mužov prospešné, ak im pomáhajú udržať vzrušenie, zvedavosť a romantiku vo vzťahu. Môžu tiež byť pre mužov výzvou, ak ich motivujú k tomu, aby sa tiež zlepšovali, menili a prispôsobovali sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: odzadu.startitup.sk, feminity.zoznam.sk, aktuality.sk, damskajazda.sk; titulná foto: instyle.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies