Kratší pracovný týždeň bez zníženia mzdy: Nemecké železnice ustúpili štrajkujúcim rušňovodičom

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 11:44 • 2 min
Kratší pracovný týždeň bez zníženia mzdy: Nemecké železnice ustúpili štrajkujúcim rušňovodičom

BERLÍN - Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn urobila výrazné ústupky. Dohodla s odborovou organizáciou rušňovodičov GDL na postupnom skrátení pracovného týždňa z 38 na 35 hodín bez zníženia mzdy. Chce tak predísť ďalším štrajkom. Informovala o tom v utorok (26. 3.) agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Nemecký železničný dopravca a odborári dosiahli dohodu v zmienenom spore už v pondelok (25. 3.), jej podrobnosti však zverejnili až teraz. Podľa dohody sa má 35-hodinový pracovný týždeň zaviesť postupne, a to do roku 2029.

Deutsche Bahn v tomto smere odborom ustúpila. Navrhovala im totiž 36-hodinový pracovný týždeň, odbory však trvali na požiadavke 35 hodín.

V priebehu utorka by mali obe strany sporu zverejniť ďalšie podrobnosti dosiahnutej dohody. Rušňovodiči od novembra svoje požiadavky podporili viacerými štrajkmi. Ich protesty ochromili železničnú dopravu a skomplikovali v životy tisícom cestujúcich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / DPA, Foto: AP News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies