České školstvo sa mení, maturity budú z Pána prsteňov, Harryho Pottera i Hier o tróny

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 07:37 • 2 min
České školstvo sa mení, maturity budú z Pána prsteňov, Harryho Pottera i Hier o tróny

BRATISLAVA - Medzi literárne diela, z ktorých bude tento rok maturovať najviac českých žiakov, patrí Harry Potter J. K. Rowlingovej či Pán prsteňov J. R. R. Tolkiena.

slovakia

left justify in out

Medzi knihami, ktoré si českí stredoškoláci budú môcť vytiahnuť ako maturitné otázky, sú aj jednotlivé diely Hry o tróny R.R. Martina, z ktorých vznikol populárny rovnomenný seriál, alebo severské detektívky Jo Nesba. Ako uvádza Česká televízia (ČT), ministerstvo školstva dalo školám voľnú ruku vo výbere povinnej literatúry, a mnohé školy dávajú zas voľnú ruku svojim študentom, ktorí môžu do zoznamu kníh určených k maturitám dopĺňať vlastné návrhy.

 

img

"Navrhované knihy sú väčšinou veľmi kvalitné a často aj náročné," pochvaľuje si vkus študentov češtinárka z Pražského tanečného konzervatória Olga Všelichová.

Maturanti si zo zoznamu kníh ponúkaného školou, v ktorom musí byť najmenej 60 titulov, musia do konca marca vybrať 20 kníh, z ktorých jednu si na konci roka vytiahnu ako maturitnú otázku.

 

img


"Diela sa často v zoznamoch maturantov opakujú. Stabilne sú tam básnické zbierky Máj a Kytice, Shakespearove drámy, Robinson Crusoe, Harry Potter aj Pán prsteňov. Obľúbenými autormi sú aj Remarque, Hemingway, Hrabal alebo Pavel," cituje ČT češtinárku z ostravského gymnázia Hrabůvka Michaelu Böhmovú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona