Turecká polícia znova podnikla razie voči Gülenovým sympatizantom

NETKY.SK • 14 December 2014, 14:28 • 2 min
Turecká polícia znova podnikla razie voči Gülenovým sympatizantom

ANKARA - Turecká polícia dnes urobila razie v desiatke miest, pričom zadržala najmenej 23 ľudí, vrátane novinárov, televíznych producentov a policajtov, ktorí sú známi sympatiami k hnutiu vedenému umierneným duchovným Fethullahom Gülenom žijúcim v USA.

slovakia

left justify in out

Vláda obviňuje Gülena, svojho bývalého spojenca, že sa prostredníctvom sebe oddaných ľudí v štátnej správe, justícii a polícii snaží v Turecku vytvoriť "štát v štáte" a zosadiť vládu. Vláda tiež tvrdí, že práve Gülenovi ľudia sú za rozpútaním vlaňajšieho korupčného škandálu, ktorý sa týkal najvyšších politických kruhov a donútil štyroch ministrov, aby podali demisiu. Gülen všetky tieto obvinenia odmieta.
      

Agentúra Anadolu informovala, že súd vydal príkaz na vzatie do väzby 32 ľudí napojených na Gülenovu skupinu, pričom 23 z nich zatkli dnes skoro ráno počas razií v Istanbule a ďalších tureckých mestách.
      

Zatykač bol podľa agentúry AP vydaný okrem iných aj na Ekrema Dumanliho, šéfredaktora denníka Zaman, i na Hidayeta Karacu, výkonného riaditeľa televízie Samanyolu. Obe médiá sú späté s Gülenovým hnutím.
      

Pred sídlom denníka Zaman v Istanbule sa dnes zhromaždili desiatky ľudí, aby protestovali proti zadržaniu odporcov vlády, pričom vykrikovali slogany, ako napríklad: "Slobodná tlač nemôže mlčať!" Razie odsúdili aj turecké novinárske združenia.    
      

AP pripomenula, že ide o poslednú vlnu zatýkania; pred tým sa do väzby dostali desiatky policajných dôstojníkov, ktorých úrady podozrievajú z ilegálneho odpočúvania a spáchania ďalších trestných činov. Väčšinu zadržaných úrady po krátkej vyšetrovacej väzbe prepustili.
      

Turecká vláda pred časom uviedla, že chce dosiahnuť Gülenovo vydanie z Spojených štátov do Turecka. Mnohí vnímajú jeho umiernené hnutie ako alternatívu k radikálnejším interpretáciám islamu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies