Požiare pralesa v Brazílii sú medzinárodnou krízou, riešiť by sa mali na summite G7

NETKY.SK • 23 August 2019, 8:44 • 2 min
Požiare pralesa v Brazílii sú medzinárodnou krízou, riešiť by sa mali na summite G7

PARÍŽ/NEW YORK - Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil požiare v amazonskom dažďovom pralese za "medzinárodnú krízu". Ako uviedol, takáto situácia by sa mala riešiť na víkendovom summite krajín G7.

slovakia

left justify in out

"Náš dom je v plameňoch. Doslova. Amazonský prales, pľúca našej planéty, ktoré produkujú 20 percent svetového kyslíka, horí," napísal Macron na Twitteri. Podľa neho ide o "medzinárodnú krízu" a vyzval členov skupiny G7, aby o tejto naliehavej téme diskutovali na summite, ktorý sa v sobotu začína vo francúzskom letovisku Biarritz.

 

 

Francúzsky prezident, ktorý tvítoval vo francúzštine a angličtine, patrí tak k ďalším svetovým osobnostiam, ktoré na ničivé požiare v amazonskom pralese upozornili. Generálny tajomník OSN António Guterres už skôr vyhlásil, že lesné požiare, v dôsledku ktorých hustý dym zahalil v posledných dňoch niekoľko brazílskych miest, ho "hlboko znepokojili". "Uprostred globálnej klimatickej krízy si nemôžeme dovoliť ďalšie ničenie hlavného zdroja kyslíka a biodiverzity," uviedol na Twitteri s tým, že Amazóniu je potrebné chrániť.

 

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro Macrona obvinil, že tento problém týkajúci sa Brazílie a ďalších krajín v regióne využíva pre svoje osobné politické ciele. V súvislosti s tým poznamenal, že francúzsky prezident zverejnil fotografiu požiaru v Amazónii, ktorá má už najmenej 16 rokov, a ktorá sa v súvislosti s lesnými požiarmi v Brazílii v posledných dňoch často objavovala na sociálnych sieťach.

 

Bolsonaro je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov. Bolsonaro vo štvrtok poprel, že by požiare mohli súvisieť s jeho politikou a uviedol, že Brazília trpí "environmentálnou psychózou", ktorá brzdí rozvoj. Zároveň povedal, že na boj s tak rekordným počtom lesných požiarov nemá krajina dostatok prostriedkov. Bolsonaro predtým vyhlásil, že požiare môžu súvisieť "kriminálnymi činmi" neziskových organizácií, ktoré chcú šíriť obraz ničeného amazonského pralesa po tom, ako im jeho vláda zastavila financovanie.

 

 

Z údajov brazílskeho Národného ústavu pre vesmírny výskum (INPE) vyplýva, že počet lesných požiarov v Brazílii vzrástol počas prvých mesiacov roku 2019 v porovnaní s vlaňajškom až o 84 percent. Od januára do augusta bolo zaznamenaných takmer 73.000 požiarov. Za celý rok 2018 ich pritom bolo 39.759, uviedol INPE. Ide o najväčšie množstvo požiarov v amazonskom dažďovom pralese od roku 2013 po tom, ako ich počet v posledných dvoch rokoch klesal. Od minulého štvrtka bolo podľa INPE identifikovaných viac než 9500 nových požiarov, z ktorých väčšina vypukla v Amazónii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona