Prečo sa nám vekom mení hlas?

NETKY.SK • 5 Júl 2023, 19:00 • 2 min
Prečo sa nám vekom mení hlas?

Naše hlasivky nie sú imúnne voči účinkom starnutia. Existuje však niekoľko vecí, ktoré môžu pomôcť, aby sme ich udržali v dobrom stave.

slovakia

left justify in out

Sir Elton John dosiahol na tohtoročnom koncerte na Glastonbury rekord a stal sa najsledovanejším headlinerom v histórii festivalu. Jeho vôbec posledné vystúpenie vo Veľkej Británii si naživo naladilo viac ako sedem miliónov ľudí. Nie je pochýb, že 76-ročný spevák nechal na pódiu všetko a pre fanúšikov pripravil poriadnu šou, avšak mnohí, ktorí sledovali jeho hudbu v priebehu desaťročí, si všimli, ako veľmi sa jeho hlas počas kariéry zmenil. A to nielen bezprostredne po operácii, ktorú podstúpil v 80. rokoch na odstránenie polypov z hlasiviek.

 

Hlasivky sú orgán, ktorý vytvára zvuk nášho hlasu. Nachádzajú sa v hrtane, časti dýchacieho systému, ktorý umožňuje prechod vzduchu z hrdla do pľúc. Keď vzduch prechádza z pľúc a cez hrtan, spôsobuje to, že hlasivky vibrujú, čím vytvárajú zvuk. Hlasivky sa skladajú z troch hlavných častí, a to hlasivkový sval, hlasivkové väzivo a sliznica, ktorá ich pokrýva. Tým udržuje povrch vlhký a chráni hlasivky pred poškodením.

V hrtane sa taktiež nachádza približne 17 ďalších svalov, ktoré menia polohu a napätie hlasiviek, a tak menia produkovaný zvuk. V období pred pubertou nie je veľký rozdiel medzi zvukom, ktorý produkujú hlasivky žien a mužov. Ale počas puberty začínajú pracovať hormóny, ktoré majú vplyv aj na naše hlasivky. Mení sa štruktúra hrtana a u mužov aj dĺžka samotných hlasiviek. Po puberte majú u mužov dĺžku asi 16 mm, pričom u žien len 10 mm. Taktiež hlasivky žien po puberte sú o 20-30% tenšie, čo spôsobuje, že ženy majú zvyčajne vyšší hlas ako muži. 

Aj po puberte môžu hormóny ovplyvňovať ako náš hlas znie. Napríklad, hlas u žien môže znieť odlišne v závislosti od štádia jej menštruačného cyklu - najlepšia kvalita hlasu je v ovulačnej fáze. Je to preto, že žľazy počas tejto fázy produkujú najviac hlienu, čo dáva hlasivkám najlepšiu funkčnú schopnosť. Výskum tiež ukázal, že ženy, ktoré užívajú antikoncepciu vykazujú menšie rozdiely v kvalite hlasu, nakoľko tabletka zastavuje ovuláciu. 

Ako takmer každá iná časť tela, aj hlasivky prirodzene starnú. Tieto zmeny však nemusia byť u každého také viditeľné. Ako starneme, hrtan začína zvyšovať obsah minerálov, čím tuhne a viac sa podobá kosti ako chrupavke. Táto zmena môže nastať už po tridsiatke, najmä u mužov. Vďaka tomu sú hlasivky menej pružné. Rovnako ako ostatné svaly, aj tie, ktoré umožňujú pohyb hlasiviek, vekom začínajú chradnúť. Väzy a tkanivá, ktoré podporujú hlasivky, taktiež strácajú elasticitu a sú menej flexibilné. Dochádza tiež k znižovaniu funkcie pľúcneho svalu, čím sa znižuje výkon vzduchu vyfukovaného z pľúc na vytváranie zvuku. Počet žliaz, ktoré produkujú ochranný hlien, sa tiež znižuje. 

 

Zatiaľ čo hlasivky starnú u väčšiny ľudí približne rovnako rýchlo, mnohé faktory životného štýlu môžu zvýšiť riziko ich poškodenia, a tým zmeniť spôsob, akým náš hlas znie. Napríklad fajčenie spôsobuje lokalizovaný zápal, zvýšenú tvorbu hlienu, ale môže aj vysušovať povrchy slizníc. Alkohol má podobný účinok. V priebehu času môžu tieto faktory poškodiť hlasivky a zmeniť tak zvuk hlasu.

 

Hlas môžu zmeniť aj niektoré voľne predajné lieky a lieky na predpis - napríklad steroidné inhalátory, ktoré sa používajú pri zápale hrtana. Lieky na riedenie krvi môžu taktiež poškodiť hlasivky a spôsobiť tvorbu polypov, čo má za následok, že hlas je chrapľavý. Doplnky na relaxáciu svalov tiež vedú k podráždeniu a poškodeniu hlasiviek. Podráždenie a zmeny spôsobené spomenutými liekmi však zvyčajne vymiznú po ukončení užívania.

 

Aj keď starnutie sa nedá zastaviť, v prípade hlasiviek existujú spôsoby, ako ich zachovať v čo najlepšej kondícii. K spomaleniu starnutia hlasiviek pomáha napríklad denné spievanie alebo čítanie nahlas a najmä obmedzenie cigariet a alkoholu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
BBC, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies