Turecká polícia podozrieva Erdoganovho nepriateľa zo zosnovania podvodu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 13:21 • 2 min
Turecká polícia podozrieva Erdoganovho nepriateľa zo zosnovania podvodu

ANKARA - Turecká polícia zatkla desiatky ľudí, ktorí sú podozriví zo spoluúčasti na podvode počas celoštátnych skúšok na posty štátnych úradníkov, ktoré sa konali ešte v roku 2010.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Anadolu informovala, že v Ankare bolo dnes zadržaných viac ako 60 podozrivých, ďalších 13 polícia zatkla v iných mestách krajiny. Celkovo bolo vydaných 82 zatykačov.    
     

Vyšetrovatelia preverujú podozrenie z podvodu počas štátnych skúšok, v ktorých nezvyčajne veľa uchádzačov o miesta v štátnej správe dosiahlo vysoký počet bodov. Vláda sa domnieva, že za podvodom by mohlo stáť hnutie vedené duchovným Fethullahom Gülenom, ktoré sa tak mohlo pokúsiť dosadiť na miesta v kľúčových oblastiach verejného sektora "svojich" ľudí. Médiá a organizácie blízke hnutiu tieto obvinenia odmietli.
     

Súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje Gülena, že sa v Turecku snaží vytvoriť svoj "štát v štáte" a chce prostredníctvom nelojálnych štátnych úradníkov a zamestnancov zosadiť súčasné vedenie krajiny.
     

Gülena a jeho sympatizantov podozrieva aj z rozpútania škandálu súvisiaceho s odhalením korupcie vo vládnych kruhoch, ktorý koncom roka 2013 vážne ohrozil vtedajšiu Erdoganom vedenú vládu. V čase, keď škandál vrcholil, sa na internet dostali nahrávky ilegálne odpočúvaných telefonických rozhovorov vysokopostavených predstaviteľov štátu. V dôsledku týchto káuz boli funkcií zbavené alebo na iné miesto preradené tisíce policajtov, sudcov a prokurátorov.
     

Turecký súd vlani v decembri vydal na Gülena zatykač pre podozrenie z vedenia zločineckej organizácie a zrušil platnosť jeho tureckého pasu. Gülen, ktorý žije od roku 1999 v dobrovoľnom exile v USA, všetky obvinenia popiera. Vo februári naňho turecký súd vydal zatykač pre podozrenie zo založenia teroristickej organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies