Turčynov vyzval na stiahnutie ruských jednotiek, Ukrajinci sa nevzdávajú

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 13:38 • 2 min
Turčynov vyzval na stiahnutie ruských jednotiek, Ukrajinci sa nevzdávajú

KYJEV - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval dnes svetových lídrov, aby podnikli reálne kroky na pomoc jeho krajine, ktorá sa podľa jeho slov ocitla na pokraji katastrofy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kroky ruského prezidenta Vladimira Putina podľa Turčynova smerujú k vypovedaniu vojny. 
      

"Akýkoľvek pokus o útok na vojenské zariadenia je v skutočnosti priamou vojenskou agresiou proti našej krajine," deklaroval Turčynov. Dodal, že zodpovednosť za ňu bude niesť ruské vojenské a politické vedenie. Zopakoval, že Rusko nemá žiadny dôvod na "akt agresie" voči Ukrajine. "Všetky vyhlásenia o ohrození ruských občanov alebo po rusky hovoriacich Ukrajincov sú vymyslené," zdôraznil Turčynov. 
      

Turčynov dnes na brífingu v Kyjeve uviedol, že situácia na Krymskom polostrove je stále napätá. Informoval, že v noci nadnes velenie ruských ozbrojených síl, konkrétne Severokaukazského vojenského okruhu, dalo ukrajinským vojakom ultimátum, aby dnes do 05.00 h miestneho času zložili zbrane a vzdali sa. Po vypršaní ultimáta k útoku nedošlo, dodal Turčynov s tým, že situácia je stále veľmi napätá. 
      

V súvislosti s ultimátom sa Turčynov v noci nadnes neúspešne pokúšal spojiť s Putinom i ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Napokon kontaktoval aspoň predsedu dolnej komory parlamentu Sergeja Naryškina, ktorého upozornil na neprípustnosť podobných krokov.
      

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes po zasadnutí ukrajinského parlamentu, ktoré sa konalo za zavretými dverami, apeloval na Putina, aby stiahol ruské jednotky redislokované na Krymskom polostrove. Jaceňuk, podobne ako Turčynov, uviedol, že "sme na pokraji katastrofy".  
      

Ukrajinský premiér vyhlásil, že príslušníci Čiernomorskej flotily Ruskej federácie a jej vojenský kontingent, ktorý sa nachádza na Krymskom polostrove, sa v súčasnosti dopúšťajú provokácií s cieľom zmeniť súčasný konflikt na ozbrojený. K provokáciám podľa neho dochádza "systematicky, prakticky každú polhodinu".
      

"Domnievame sa, že tento konflikt musí byť okamžite vyriešený všetkými dostupnými nástrojmi a metódami, v prvom rade však pokojnou cestou," zdôraznil Jaceňuk podľa agentúry UNIAN. 
      

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes vydalo oficiálne vyhlásenie, v ktorom odmietlo informácie niektorých médií, že ukrajinskí vojaci na Ukrajine masovo opustili svoje jednotky a požiadali o uvoľnenie z ozbrojených síl.
      

Ministerstvo obrany priznalo, že základne ukrajinskej armády na Kryme sú obkľúčené ruskými ozbrojencami, ale ukrajinskí vojaci podľa neho zostávajú pokojní a verní prísahe a rokovaniami sa snažia zabrániť krviprelievaniu. Žiadosti ruských ozbrojencov, aby zložili zbrane, ukrajinskí vojaci odmietajú, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany. Areály vojenských objektov ozbrojených síl Ukrajiny sú pod kontrolou ukrajinských vojakov, ubezpečil rezort obrany.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies