Štát by mal aj v budúcom roku vyplatiť rodičovský dôchodok, opäť jednorazovo

NETKY.SK • 30 December 2023, 08:33 • 2 min
Štát by mal aj v budúcom roku vyplatiť rodičovský dôchodok, opäť jednorazovo

BRATISLAVA - Vláda napokon schválila, že rodičovský dôchodok aj v nasledujúcom roku zostane fungovať v pôvodnej podobe. Má byť vyplatený jednorazovo v celoročnej výške s výplatným termínom v júni 2024. Schváliť ho ešte musia poslanci parlamentu. Súčasne sa má v budúcom roku zaviesť plný 13. dôchodok, čo však ovplyvní príspevky do druhého piliera, ktoré sa zo súčasných 5,5 % znížia na 4 %. Mechanizmus venovania 2 % z daní z príjmov tak zostáva naďalej nedotknutý.

slovakia

left justify in out

Stále v závislosti od príjmu detí

Kým ešte začiatkom novembra 2023 nebolo isté, či rodičovský dôchodok nová vládna garnitúra nezruší, napokon sa vládna koalícia dohodla na jeho ponechaní aj v budúcom roku. Poslanci Národnej rady SR ho plánujú schváliť v skrátenom legislatívnom konaní tak, aby platil od 1. januára 2024. O rodičovský dôchodok naďalej netreba žiadať, Sociálna poisťovňa ho adresátovi zašle automaticky.

 

Nárok na rodičovský dôchodok budú mať poberatelia starobného dôchodku, invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku v prípade, ak dieťa poberateľa odvádzalo v roku 2022 poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni.

 

Znamená to, že pri výpočte rodičovského dôchodku by sa od budúceho roka mali brať do úvahy hrubé príjmy detí z roku 2022, pričom do vymeriavacieho základu sa započítajú všetky príjmy v danom roku. Nie je pritom nevyhnutné, aby dieťa bolo napríklad zamestnané celých 12 mesiacov. Výška rodičovského dôchodku má naďalej tvoriť 1,5 % z hrubého príjmu pracujúceho dieťaťa. Dôchodca by mal naďalej dostať rodičovský dôchodok za každé pracujúce dieťa. Ak však bol rodičovi zamietnutý starobný dôchodok, nemá nárok ani na rodičovský dôchodok.

 

Aké bude minimum a maximum

Hoci rodičovský dôchodok sa nebude valorizovať, maximálna výška rodičovského príspevku má v budúcom roku vzrásť na základe rastúcej priemernej mzdy v národnom hospodárstve v roku 2022. Maximálna výška rodičovského príspevku má podľa návrhu v budúcom roku predstavovať 282 eur ročne. Tento maximálny príspevok sa počíta najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy za rok 2022. Keďže priemerná mzda na Slovensku v roku 2022 dosiahla 1 304 eur, maximálny rodičovský bonus získajú tí rodičia na dôchodku, ktorých dieťa v roku 2022 zarábalo minimálne 1 564,80 eura mesačne.

 

Rodičovský dôchodok však získajú aj rodičia detí, ktoré pracujú za minimálnu mzdu. Keďže minimálna mzda sa vlani zvyšovala na 646 eur, zvýši sa aj budúci rodičovský dôchodok vyplácaný ich rodičom. V roku 2024 majú na základe návrhu rodičia dieťaťa s minimálnou mzdou dostať jednorazovo 120 eur.

Vyplatia aj trinásty dôchodok

Podobne má byť na budúci rok v decembri vyplatený aj avizovaný trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku za celý predchádzajúci rok, čo v prípade starobných dôchodkov predstavuje sumu približne 606 eur. Zákon o 13. dôchodku má ešte prejsť riadnym legislatívnym konaním a jeho schválenie sa očakáva v prvom štvrťroku budúceho roka.

 

Vo výške svojich priemerných dôchodkov dostanú 13. dôchodok aj ďalší poberatelia dôchodkov s tým, že v ich prípade nový 13. dôchodok nesmie klesnúť pod úroveň súčasného 13. dôchodku. Zároveň bude mať vláda možnosť nariadením počas roka rozhodnúť o skoršom vyplatení 13. dôchodku alebo jeho časti.

 

„Chcem potvrdiť, že vo vládnej koalícii sme našli také riešenie, ktoré umožní na budúci rok vyplatiť skutočný plnohodnotný 13. dôchodok, ako aj plnohodnotný rodičovský dôchodok,“ vyhlásil predseda vlády Robert Fico.

 

V schválenom štátnom rozpočte sú pritom vyčlenené zdroje na výplatu plnohodnotných 13. dôchodkov vo výške 823 miliónov eur. Sú v tom zahrnuté okrem dôchodkov vyplácaných Sociálnou poisťovňou aj invalidné a sociálne dôchodky, ktoré hradí Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Zasiahne to odvody do druhého piliera

Zachovaním pôvodného modelu vyplácania rodičovských dôchodkov by mal zostať mechanizmus venovania 2 % z daní z príjmov naďalej funkčný. Dohodnutým riešením kvôli konsolidácii rozpočtu verejných financií je však zníženie príspevku do druhého piliera zo súčasných 5,5 % na 4 %, a to s platnosťou od 1. januára 2024.

 

S týmto riešením však minister práce Erik Tomáš nie je spokojný. „Deťom, ktoré prispievajú svojim rodičom zo svojich odvodov po 1,5 % otcovi aj matke, sa nezníži ich dôchodok, keď prídu do seniorského veku. Ich dôchodky sa budú vyplácať tak, ako keby neodvádzali svojim rodičom, ale len Sociálnej poisťovni,“ reaguje E. Tomáš.

 

Odvádzanie príspevkov rodičom tak následne spôsobuje dieru v rozpočte Sociálnej poisťovne – v tomto roku na úrovni 280 miliónov eur a v budúcom 315 miliónov eur. Podľa neho rodičovský dôchodok navyše stále diskriminuje tých, ktorí deti nemajú, rodičov detí s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo tých, ktorých deti pracujú v zahraničí. V budúcom roku sa preto predpokladá opätovné otvorenie diskusie o jeho budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Život seniora (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies