ZDRAVIE Psoriáza – choroba, ktorá stigmatizuje telo i dušu

NETKY.SK • 29 Január 2022, 08:00 • 2 min
ZDRAVIE Psoriáza – choroba, ktorá stigmatizuje telo i dušu

BRATISLAVA - Psoriáza je ochorenie, ktoré pre svoje kožné prejavy často stigmatizuje. Ide pritom o neinfekčné, teda neprenosné ochorenie.

slovakia

left justify in out

Zimné obdobie často prináša pacientom trpiacim psoriázou zhoršenie zdravotného stavu a s tým spojené zníženie kvality života. Chladné počasie a vrstvenie oblečenia sa podpisujú na tom, že mnoho pacientov práve v tomto období v ešte zvýšenej miere vyhľadáva zdravotnú pomoc a informácie o efektívnej liečbe.

 

Psoriáza je autoimunitné ochorenie a obajviť sa môže objaviť kedykoľvek. Najčastejšie však medzi 15. a 35. rokom života. Čo je jej spúšťačom? Okrem toho, že je táto choroba dedičná, na jej výskyt majú vplyv viaceré faktory:

 

Stres a depresia

Závažné choroby ako cukrovka, choroby srdca
Mechanické poškodenie kože – tetovanie, poranenie a podobne
Chemické poškodenie kože – nesprávna kozmetika, agresívny prací prostriedok
Zlá životospráva
Hormonálne zmeny
Infekcie

 

img

 

Aké sú príznaky psoriázy?

 

Na pokožke, najmä v oblasti lakťov, na chrbte a na kolenách, sa objavia hrboľaté červené škvrny, ktoré sú obsypané bielymi kožnými lupinami. Preto sa psoriáza označuje aj ako lupienka. Často sa vyskytuje i vo vlasoch a v začiatočných fázach sa môže zamieňať s lupinami. No pri psoriáze postihnuté miesta na pokožke svrbia, bolia, môžu aj praskať a krvácať. V niektorých prípadoch sa psoriáza rozšíri na kĺby a spôsobuje opuch a bolesti. Vtedy hovoríme o psoriatickej artritíde.

 

Dá sa psoriáza liečiť?

 

Bohužiaľ, vyliečiť sa táto choroba nedá. Liečba spočíva iba v tlmení prejavov. Ale pri správnej starostlivosti o pokožku môžu prejavy psoriázy vymiznúť aj na dlhé roky.

 

Čo teda pomáha?

 

Pobyt na slnku a kúpanie v mori
Úprava životosprávy
Eliminácia stresu
Používanie jemnej a nedráždivej kozmetiky a drogérie
„Šetrenie“ pokožky – vyhnúť sa tetovaniu, či inému mechanickému poškodeniu kože

 

img

 

Mierne príznaky je možné liečiť lokálnymi prípravkami, ktoré obsahujú kyselinu salicilovú alebo mliečnu. Suché miesta je potrebné hydratovať bohatými krémami, určenými pre suchú a podráždenú pleť. Dostupné sú tiež rôzne prípravky, ktoré zmierňujú svrbenie. Pacientom sa odporúča zvoliť si špeciálne šampóny a umývacie oleje alebo gély, vhodné pre tento typ pleti. Voľne dostupné sú aj špeciálne krémy a kúry pre pacientov s psoriázou, ktoré nielenže zvláčnia pleť, ale aj podporia jej prirodzené obranné mechanizmy.

 

Pri závažnejších stavoch je možná svetelná terapia alebo biologická liečba, ktorá blokuje imunitný systém a kontroluje zápal. Ak iná liečba nezaberá, lekár môže predpísať retinoidy alebo cyklosporín A. Tieto liečivá však môžu mať závažné vedľajšie účinky.

 

Pre pacientov je preto, ako pri všetkom, najvhodnejšia prevencia. Ak máte psoriázu v rodine, prípadne sa u vás začína objavovať, venujte starostlivosti o svoju pleť zvýšenú pozornosť. Pravidelne ju hĺbkovo hydratujte a používajte jemnú kozmetiku, určenú pre citlivú a suchú pleť.

 

img


 

Biologickú liečbu vítajú lekári aj pacienti

 

Sprístupnenie možnosti predpisovania biologickej liečby u ambulantných lekárov dnes oceňuje väčšina dermatológov. Pomohla odbremeniť centrá biologickej liečby, ktoré neraz čelili veľkému náporu pacientov. Podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry IPSOS, realizovaného v roku 2021, je zmenám v procese liečbe otvorená aj väčšina pacientov. Tí hľadajú informácie  stále hlavne u odborníkov. 

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Nepodceňme nebezpečnú lymskú boreliózu

 

Dostupnosť biologickej liečby sa na Slovensku zlepšila, čo výborné, pretože psoriázou ako autoimunitným ochorením trpí na Slovensku približne 200 000 ľudí, ale len tretina z nich vyhľadá lekársku pomoc. Pacienti so psoriázou majú k dispozícii konvenčnú systémovú liečbu, ale i najnovšie medicínske postupy, ktoré sú zastúpené modernou biologickou liečbou.

 

img

 

Cielená biologická liečba, ktorá je určená pacientom so stredne závažnou až závažnou formou psoriázy, bola donedávna dostupná len v špecializovaných centrách biologickej liečby. Od roku 2019 sa jej dostupnosť postupne zlepšovala a dnes ju môžu pacienti podstúpiť aj u svojich ambulantných lekárov po celom Slovensku.

 

 „S biologickou liečbou pracujem už viac ako dva roky. Začala som ju predpisovať koncom roku 2019, kedy sa uvoľnila do ambulantnej praxe. Pociťovala som ako výhodu to, že konečne aj ja môžem svojim pacientom ponúknuť to, čo dovtedy mohli dostať len na určitých špecializovaných pracoviskách,“ hovorí dermatologička MUDr. Regina Paulinyová z kožnej ambulancie v Bratislave a dodáva:  „Moje skúsenosti s biologickou liečbou sú veľmi pozitívne. Možnosť predpisovať biologickú liečbu poskytla mojej práci nový rozmer, pretože teraz dokážem svojim pacientom pomôcť na inej úrovni, ako tomu bolo doteraz.“ 

 

 

Ako funguje biologická liečba?

 

Mechanizmus účinku biologickej liečby je založený na blokovaní kľúčových molekúl, tzv. cytokínov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri imunitných reakciách organizmu. Výsledkom je zásah do patogenézy ochorenia na molekulovej úrovni. Tento typ liečby je určený pre pacientov so stredne závažnou až závažnou formou psoriázy, u ktorých nebola účinná predchádzajúca systémová liečba, prípadne bola kontraindikovaná či netolerovaná.

 

img

 

Biologická liečba je hradená zdravotnou poisťovňou pacientom, ktorí spĺňajú indikačné obmedzenia. Vhodnosť indikácie biologickej liečby pre pacienta musí vždy individuálne posúdiť ošetrujúci lekár a následne schváliť zdravotná poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona