TIPY NA KNIHY: Zdá sa, že prekliatie má meno láska a protiklady si aj tak k sebe vždy nájdu cestu

NETKY.SK • 20 Február 2022, 19:00 • 2 min
TIPY NA KNIHY: Zdá sa, že prekliatie má meno láska a protiklady si aj tak k sebe vždy nájdu cestu

V niečom je dobré udržať si istú hranicu a nepreliať pohár tak, že voda sa rozkvapká a vyjde nazmar. Ale sú aj isté veci, veľmi podstatné a spôsobujúce radosť za dve vrecia, ktorých nie je dosť a nikdy ani nebude.

slovakia

left justify in out

Mohla by som vymenovať vznešenosti, hoc by boli pravdivé, že nie je správne šetriť láskou, úsmevom či láskavým slovom, čo by chutilo ako med. Prenechám to ale na budúcnosť a radšej sa povenujem knihám, lebo ani príbehov nemôže byť dostatočne veľa. Aspoň človek, čo sa považuje za knihomoľa, by to vedel prisvedčiť a pridať aj zopár vlastných skúseností.
Veď viete, iste to poznáte. Nakúpených je titulov, že nejeden by závidel, ale potom duša po niečom zapiští a niet pomoci dovtedy, kým sa nezadováži ďalšia literárna lahôdka.

 

Na Slovensku je talentov na nezrátanie, ale keďže autori a autorky pribúdajú a zanechávajú po sebe niečo nesmrteľné, možno by bolo potrebné oboznámiť sa s tvárami, ktoré obohatili uplynulé mesiace svojou tvorbou. Nuž a jeden nevie, možno knihomil opäť dostane neprekonateľnú chuť doplniť už bohatú zbierku.

 

Karin Horváthová – Prekliatie menom láska

 

img

 

Autorka Karin Horváthová je zrejme väčšmi známa čitateľom, ktorí sa radi pohybujú po Wattpade, v jeho zákutiach je možné zahĺbiť sa do jej ešte nevydaných románov.
Počin Prekliatie menom láska, sa ale, našťastie, narodil aj v hmatateľnej podobe a vďaka vydavateľstvu Naše vojsko, si ho môžu obľúbiť viacerí. A veru je čo pochváliť, lebo debut je vskutku vydarený a bola by škoda prehliadnuť ho.

 

Začína sa nešťastím, keď mladá, mierne nestabilná a trošku rozmaznaná Táňa, utrpí poníženie, aké by nechcela prežiť jediná žena. Ženích ju totiž opustí, a to priamo v deň obradu, pričom sa, zbabelec, ani neunúva podať aspoň aké-také vysvetlenie.
Tánička teda musí všeličo prehryznúť, či už osamelosť, odcudzenie sa s najlepšou priateľkou, alebo aj potýčku s mužmi zákona. Smoliarstvo v romantike ju síce zneisťuje, ale rozhodne nezaháľa, a keď už má po uši plaču a zúfalstva, radšej si založí skupinu láskoholikov, ktorá má, ako inak, slúžiť ako podpora pre rovnakých nešťastníkov.

 

img

 

Kniha je veľmi vtipná, originálna, a aj keď hlavná hrdinka nie je ideálna žena, (chvalabohu, že nie je), najradšej by som ju objala a šla s ňou na koncert Mariah Carey, ktorá je, mimochodom, jej najobľúbenejšou speváčkou.
Čo vám budem vravieť, Karin Horváthová by mala písať ďalej, talent má nepopierateľný a zmysel pre humor tiež zdedila do vienka.

 

Denisa Hoffer – Svet sa zbláznil, keď nás dvoch dal dokopy

 

img

 

Aj pri Denise Hoffer platí, že vzišla z Wattpadu a dokonca i vydavateľstvo, ktoré jej pomohlo vzlietnuť, je totožné.
V románe nás, dychtivých čitateľov, privíta Naďa, slobodná matka a navyše vynikajúca, až závideniahodná učiteľka.
Pracuje na obchodnej akadémii a svojich žiakov mieni vyslať do dospelosti najlepšie, ako len bude vedieť, bojuje za presvedčenia a no, nebudem preháňať, ale je naozaj nesmierne vnímavá.
Len keby sa ako riaditeľ neobjavil on, nepríjemný a arogantný diktátor, Simon Klazár! A keby ju k sebe nepriťahoval tak, ako pieseň priťahuje hudobný nástroj.

 

img

 

Pokiaľ by niekto očakával, že dej bude predvídateľný, stereotypný a v konečnom dôsledku, porovnateľný s každým druhým, viac by sa mýliť nemohol. Román nemá 400 strán pre nič, a kto ho raz otvorí, nájde v ňom prekvapenia, lásku, nenávisť, smiech aj zopár slaných potvor, ktorým sa vraj hovorí slzy.

Ach, a nesmiem zabudnúť spomenúť úchvatný názov, ktorý sa nedá neobľúbiť si.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR s autorkou Laurou Fechovou: Bez Boha by sa nevedela správne nadýchnuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies