Budeme platiť za vstup do Tatier?

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 08:43 • 2 min
Budeme platiť za vstup do Tatier?

VYSOKÉ TATRY - Téma zavedenia vstupného do Tatranského národného parku sa rieši už sedem rokov.

slovakia

left justify in out

Tatranský národný park (TANAP ) ročne navštívi viac ako 3 milióny turistov. Najmä posledné roky sa preto vedie diskusia, či by mali byť Tatry spoplatnené. Podľa riaditeľa TANAP-u Pavla Majka zavedenie vstupného nie je jednoduchou záležitosťou, toto leto ale spúšťajú dobrovoľné vstupné. 

 

Spravujeme územie parku aj s ochranným pásmom s rozlohou 1 045 km² a len asi polovica patrí štátu, to je jeden problém, a druhý je stanovenie správcu vybratých peňazí a ich presné určenie, kde a ako budú použité,“ uviedol pre televíziu Markíza. 

 

img

 

Dobrovoľné vstupné 

 

Systém vstupného chcú v Tatrách spustiť už  toto leto, zatiaľ bude na dobrovoľnej báze. Výber by sa mal robiť moderným spôsobom, pomocou aplikácie či QR kódov, nie búdkovým systémom ako kedysi. Podľa riaditeľa TANAP-u Majka, ak by každý náštevník zaplatil len symbolické euro, veľmi by to pomohlo. 

 

img

 

Športovci, nevesty ale i horskí vodcovia

 

Pavol Majko uvažuje aj o spoplatnení zárobkových činností v národnom parku. „Ak niekto zarába na národnom parku a využíva ho vo svoj finančný prospech, mal by z neho ,desiatok‘ dať národnému parku. Napríklad by sa to týkalo komerčných fotografov či organizátorov športových podujatí,“ uviedol.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na stretnutí politikov dobodali ženu!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies