Turci si zvolili nového prezidenta, voľby vyhral premiér Erdogan

NETKY.SK • 11 August 2014, 06:44 • 2 min
Turci si zvolili nového prezidenta, voľby vyhral premiér Erdogan

ANKARA - Dlhoročný turecký premiér Recep Tayyip Erdogan zvíťazil v nedeľňajších prvých priamych prezidentských voľbách so ziskom 51,96 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Anatólia to v noci na dnes po sčítaní všetkých hlasov oznámila ústredná volebná komisia.
      

Erdogan sa tak stal víťazom v prvom kole volieb. Jeho hlavný súper, spoločný kandidát dvoch najväčších opozičných strán Ekmeleddin Ihsanoglu dostal 38,33 percenta hlasov. Za kurdského uchádzača Selahattina Demirtasa hlasovalo 9,71 percenta zúčastnených voličov, informovala agentúra DPA.
      

Erdogan sa ešte v nedeľu večer po neoficiálnych predbežných výsledkoch poďakoval stúpencom za to, že ho zvolili za 12. prezidenta Tureckej republiky. Vyzval tiež na začatie obdobia spoločenského zmierenia v krajine.
      

Ihsanoglu priznal porážku a zagratuloval Erdoganovi. "Dúfam, že výsledok bude prínosom pre demokraciu v Turecku," povedal Ihsanoglu. 
      

Erdogan bude po oficiálnom vyhlásení za víťaza musieť podľa ústavy vystúpiť zo svojej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Jej lídri by sa mali čoskoro zísť, aby vybrali nového predsedu a premiéra do parlamentných volieb v budúcom roku.
      

Erdogan je predsedom vlády vyše 11 rokov. Víťazstvo v prvom kole prezidentských volieb mu umožní pokračovať v pláne posilnenia právomocí hlavy štátu, ktorá bola dosiaľ prevažne reprezentatívna. Jeho kritici sa obávajú, že by tak mohol pokračovať v islamizácii Turecka a vládnuť ešte autoritárskejšie.
      

Tureckého prezidenta, ktorým bol doteraz Erdoganov spojenec z AKP a jeho nominant Abdullah Gül, dosiaľ volil na päť rokov parlament.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies