Saudská Arábia zaradila feminizmus medzi extrémistické ideológie

NETKY.SK • 12 November 2019, 09:30 • 2 min
Saudská Arábia zaradila feminizmus medzi extrémistické ideológie

RIJÁD - Video zverejnené bezpečnostným úradom Saudskej Arábie zaraďuje feminizmus, homosexualitu a ateizmus medzi extrémistické ideológie. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Animované propagačné video zverejnené počas uplynulého víkendu na overenom twitterovom účte saudskoarabského Prezídia štátnej bezpečnosti hlása, že "všetky formy extrémizmu a zvrhlosti sú neprijateľné". 

 

Vo videu sú feminizmus, homosexualita a ateizmus prezentované spolu s výrazom "takfír", ktorým islamisti zvyknú označovať nevercov.

 

Podpora skupín, ktoré sú klasifikované ako extrémistické organizácie, sa v Saudskej Arábii trestá väzením. Homosexualita a ateizmus sú v tejto absolutistickej monarchii dlhodobo nezákonné a trestateľné smrťou.

 

img

 

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa v rámci plánov otvoriť spoločnosť a prilákať zahraničné investície, ktoré majú transformovať tamojšiu na rope závislú ekonomiku, zasadzuje za miernejšiu podobu islamu.

 

Princ v posledných rokoch uvoľnil niektoré spoločenské reštrikcie. Napríklad pristúpil k zmierneniu "strážcovského" systému: ten každej žene prideľuje mužského príbuzného, ktorý schvaľuje dôležité rozhodnutia počas jej života. Vlani bol v krajine zrušený aj zákaz šoférovania pre ženy.

 

Saudskoarabské úrady na druhej strane stále zasahujú proti disentu, zatýkaj kritikov režimu vrátane duchovných, intelektuálov či aktivistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies