Trump sľúbil, že sprostredkuje mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 06:51 • 2 min
Trump sľúbil, že sprostredkuje mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump sľúbil, že sprostredkuje mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Vyhlásil to v stredu v Bielom dome, kde prijal palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

slovakia

left justify in out

"Urobíme to," povedal Trump Abbásovi s tým, že je pripravený pôsobiť ako sprostredkovateľ, pomocník alebo rozhodca medzi oboma stranami. Podľa agentúry Reuters však Trump neposkytol návod na to, ako chce obnoviť prerušené mierové rokovania medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

 

Abbás uviedol, že cieľom Palestínčanov je mať vlastný štát, čo je nevyhnuté pre obnovenie mierového procesu. Zopakoval, že hlavné mesto musí byť vo východnom Jeruzaleme a štát musí byť vytvorený v hraniciach spred roka 1967.

 

Izrael odmieta návrat k hraniciam spred roka 1967. Označuje to za bezpečnostnú hrozbu, poznamenal Reuters. Abbás rokoval v Bielom dome po tom, čo Trump prijal vo februári izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý rýchlo zapracoval na opätovnom nastavení vzťahov. S Trumpovým predchodcom Barackom Obamom mal totiž často napäté vzťahy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies