Tropická búrka Nate dosiahla silu hurikánu, smeruje k pobrežiu USA

NETKY.SK • 7 Október 2017, 09:03 • 2 min
Tropická búrka Nate dosiahla silu hurikánu, smeruje k pobrežiu USA

MEXIKO/MIAMI - Tropická búrka Nate dnes dosiahla v Mexickom zálive silu hurikánu. Presúva na sever k pobrežiu Spojených štátov po tom, ako priniesla silné dažde do krajín Strednej Ameriky, kde si vyžiadala najmenej 23 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia očakávajú, že Nate dosiahne pobrežie USA niekedy v noci zo soboty na nedeľu miestneho času. Pôjde v priebehu niekoľkých týždňov už o štvrtý hurikán, ktorý zasiahne východnú časť krajiny.

 

V štátoch Louisiana a Mississippi vyhlásili stav ohrozenia a v Louisiane nariadili evakuácie viacerých pobrežných oblastí a ostrovov. Evakuovať začali aj pracovníkov niektorých ropných plošín v zálive.

 

Varovanie pred hurikánom platí aj pre časti štátov Mississippi a Alabama. V najnovšej aktualizácii americké Národné centrum pre hurikány (NHC) rozšírilo výstrahu tiež o metropolitnú oblasť mesta New Orleans, kde od dnešného večera vyhlásili zákaz vychádzania.

NHC upozornilo, že Nate môže zdvihnúť hladinu mora o 1,2-2,1 metra od mesta Morgan City v Louisiane po hranicu štátov Alabama a Florida.

 

Hurikán Nate sprevádzal dnes skoro ráno miestneho času vietor so stálou rýchlosťou do 129 kilometrov za hodinu, vyplýva z údajov NHC. Aktuálne modely naznačujú, že atmosférický útvar nad Mexickým zálivom zrejme ešte neberie na sile a prejde nad pevninu USA neďaleko New Orleans neskoro večer miestneho času (nedeľa SELČ).

 

Následne by mal so silnými dažďami a vetrom pokračovať v ceste zrejme až do utorka cez štáty Georgia, Južná Karolína, Severná Karolína a Virgínia.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies