Trápi vás migréna? Zabojujte s ňou takto

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 09:42 • 2 min
Trápi vás migréna? Zabojujte s ňou takto

BRATISLAVA - Presné príčiny silnej bolesti hlavy nazývanej migréna sa vedcom doposiaľ nepodarilo odhaliť, no takto si s ňou môžeme aspoň čiastočne poradiť, prípadne jej aj predchádzať.

slovakia

left justify in out

Migréna sa, žiaľ, stále nedá úplne vyliečiť. "Intenzitu a frekvenciu záchvatov však ovplyvňujú rôzne provokujúce faktory ako napríklad stres, nedostatok spánku, fyzická námaha, ostré vône aj niektoré iné ochorenia," vysvetľuje neurológ Martin Kucharík.

 

Napriek tomu, že účinná liečba na tento nepríjemný zdravotný problém neexistuje, odborníci tvrdia, že ho sami dokážeme zmierniť. Odporúča sa napríklad dostatok pohybu, ale aj odpočinku, celkovo vyvážený životný štýl a strava bohatá na živiny s vylúčením ostrých korenín alebo výrazných chutí. Mimoriadne dôležitá je aj eliminácia stresu. „Nie vždy je to možné, ale ak sa už rozvinie bolesť hlavy, je vhodné vziať si lieky podľa odporúčania lekára. Rozvinutý záchvat obvykle dobre tlmia aj bežné analgetiká. V prípade nevoľnosti a zvracania sa podávajú rýchlorozpustné formy liekov,“ radí neurológ. Pokiaľ vás napriek snahe bolesť naplno prepadne, netreba s ňou podľa Kucharíka bojovať, vhodné je odpočívať v tmavej miestnosti. Pomôcť môžu aj studené obklady.

 

img

 

Migrénu môžu okrem stresu spustiť aj sedavé zamestnanie, fajčenie, zvýšený krvný tlak, bolesti zubov spôsobené kazmi alebo nejakou chorobou. Tiež priveľa kofeínu a alkoholu, najmä červeného vína, a niektoré jedlá ako čokoláda, plesňové syry, nadbytok citrusových plodov.

 

Dlhodobé a neliečené bolesti hlavy môžu spôsobiť výrazné psychické a stresové ťažkosti, ale tiež výrazné fyzické obmedzenie a postupne znižujú kvalitu života. „Intenzita migrenóznych bolestí je často tak vysoká, že pacienta imobilizuje a prakticky vyraďuje z bežného života a z práce,“ tvrdí Kucharík.

 

img

 

Organizácia Migréna je choroba uvádza, že neliečená migréna môže viesť k cievnej mozgovej príhode, životunebezpečným infekciám zubov, aneuryzme, čiže vypukline v mieste oslabenia cievnej steny, ku kóme, alebo dokonca k smrti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies