Kongres USA žiada celé znenie Muellerovej správy najneskôr do začiatku apríla

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 11:24 • 2 min
Kongres USA žiada celé znenie Muellerovej správy najneskôr do začiatku apríla

WASHINGTON - V rámci zverejnenia Muellerovej správy už ide do tuhého. Demokratickí lídri Snemovne reprezentantov zo šiestich výborov žiadajú o celé znenie tejto správy najneskôr do 2. apríla. Informovala o tom agentúra AP počas dnešného dňa.

slovakia

left justify in out

Predsedovia šiestich výborov dolnej komory amerického Kongresu napísali ešte včera list adresovaný ministrovi spravodlivosti a zároveň generálnemu prokurátorovi Williamovi Barrovi. Uviedli v ňom, že jeho zhrnutie Muellerovej vyšetrovacej práce na štyroch stranách "nestačí Kongresu, rovnoprávnemu partnerovi vlády," na to, aby mohol vykonávať svoje kontrolné povinnosti.

 

img

 

V zhrnutí bolo uvedené, že pri dvojročnom vyšetrovaní William Barr nezistil, že by Donald Trump alebo jeho spolupracovníci tajne spolupracovali s Ruskom, aby v roku 2016 mohli prezidentské voľby dopadnúť v prospech Trumpa. Mueller v správe však Trumpa viny z marenia spravodlivosti nezbavil a ani nedospel k záveru, že by sa tohto trestného činu prezident skutočne dopustil.

 

img

William Barr, minister spravodlivosti a generálny prokurátor USA

 

Preto sa šéfovia výborov požiadali Barra o úplnú Muellerovu správu, ktorej lehota poslania je stanovená do 2. apríla. Navyše požadujú aby v ten istý deň začal posielať Kongresu aj ďalšie súvisiace dokumenty.

 

Osobitný vyšetrovateľ Mueller ukončil vyšetrovanie v piatok 22. marca a svoju záverečnú správu následne doručil ministrovi spravodlivosti Barrovi, ktorý v liste adresovanom Kongresu i verejnosti zhrnul najdôležitejšie závery správy. Prezident Trump označil v nedeľu Spojené štáty za "najúžasnejšie miesto na Zemi" po tom, čo ho ministerstvo informovalo o záveroch Muellerovej správy.

 

img

Robert Mueller, osobitný vyšetrovateľ pri podozrení účasti Ruska na prezidentských voľbách USA v roku 2016



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies