Saakašvili napísal list Zelenskému, v ktorom sa nazýval osobným väzňom Putina

NETKY.SK • 6 Október 2021, 13:06 • 2 min
Saakašvili napísal list Zelenskému, v ktorom sa nazýval osobným väzňom Putina

KYJEV – Bývalý prezident Gruzínska, vedúci výkonného výboru Národnej rady reforiem Ukrajiny Michail Saakašvili, napísal list ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a uviedol, že ho vyhlásenia hlavy štátu o jeho zatknutí hlboko dojali a nazval sa osobným väzňom ruského vodcu Vladimíra Putina.

slovakia

left justify in out

Saakašviliho zadržali v Gruzínsku 1. októbra. Vo svojej vlasti bol zaradený do zoznamu hľadaných osôb v niekoľkých kriminálnych prípadoch. Zelenský poznamenal, že on a úrady krajiny sa budú zaoberať Saakašviliho návratom. Gruzínske úrady tvrdia, že politika nevydajú na Ukrajinu. 

 

img

 

„Vážený Volodymyr Alexandrovič, som hlboko dotknutý vašimi slovami a reakciou skutočného štátnika vysokej triedy na moje nezákonné zatknutie a uväznenie v Gruzínsku pre falošné obvinenia, ktoré nikto na svete, okrem Ruska, neuznáva. Milujem svoje Gruzínsko viac ako svoj život, ale milujem aj Ukrajinu, moju druhú vlasť, kde som strávil mnoho rokov svojho života, kde mám priateľov, rodinu a občianstvo, ktoré si veľmi vážim. Celý svoj život budem hrdý na to, že som mal príležitosť výrazne prispieť k historickým zmenám a reformám, ktoré robíte. Keďže som v skutočnosti osobným väzňom Putina, veľmi si vážim váš zásadový postoj k ochrane Ukrajiny, celého regiónu a všetkých väzňov ríše,“ napísal Saakašvili v liste.

 

Možno vás zaujme: Kyjev priznal porážku v otázke tranzitu ruského plynu!

 

Šéf vládnucej strany Gruzínsky sen Irakli Kobakhidze zároveň predtým vyjadril názor, že Saakašvili zadržaný v Tbilisi údajne koná v záujme Ruska, ako počas svojho vedenia krajiny.

 

Exprezident bol odsúdený v neprítomnosti za vraždu bankára Sandra Girgvlianiho a fyzický útok na poslanca Valeryho Gelashviliho. V prvom prípade bol Saakašvili odsúdený na tri roky väzenia, v druhom na šesť. Okrem toho je obžalovaný v prípadoch rozptýlenia opozičného zhromaždenia 7. novembra 2007, pogromu televíznej spoločnosti Imedi a sprenevery finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu – súdy ich stále posudzujú.

 

img

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predtým označil udalosti v Cchinvali v roku 2008 za agresiu Saakašviliho, hovoriac o útoku na pozície mierových síl vrátane ruských. Ruský prezident Vladimír Putin na veľkej konferencii v roku 2017 označil kroky bývalej hlavy gruzínskeho štátu a bývalého guvernéra Odesského regiónu na Ukrajine za „pľuvanec do tváre“ ukrajinskému a gruzínskemu národu a vyjadril nepochopenie: „Ako to znášate doteraz?“

 

img

 

Tlačový tajomník Dmitrij Peskov, ktorý komentoval situáciu s návratom exprezidenta do Gruzínska po osemročnej prestávke, novinárom povedal, že „kde je Saakašvili, tam je cirkus“.    

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies