Tri hrozby pre americkú hegemóniu: Huawei, S-400 a Nord Stream-2

NETKY.SK • 10 Jún 2019, 09:38 • 2 min
Tri hrozby pre americkú hegemóniu: Huawei, S-400 a Nord Stream-2

Na posledných poliach „bitky“ medzi Ruskom a Spojenými štátmi, sa Američanom nepodarilo dosiahnuť želané. Ukrajina nevstúpila do NATO, ale stratila Krym, Sýria sa nerozpadla a prezident Bashar Assad je stále pri moci, dokonca aj Európa vykĺzla z pod kontroly – čoraz menej plní pokyny z Washingtonu a častejšie nachádza vzájomne výhodné možnosti spolupráce s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Všetky tieto udalosti už nielen spochybňujú "globálne vedenie" Spojených štátov, ale ho priamo ohrozujú. Napriek absencii priameho konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi, krajiny stále „bojujú“ prostredníctvom svojich zástupcov. Zatiaľ USA ustupujú Rusku.

 

Prvou hrozbou je Huawei. Keď bola  v Kanade zadržaná finančná riaditeľka Huawei Meng Wanzhou, táto otázka prudko eskalovala. Huawei je výzvou pre technologické vedenie USA. Koniec koncov, táto spoločnosť nie je iba konkurentom spoločnosti Apple na svetovom trhu, ale je jednou z najväčších spoločností, ktoré ponúkajú telekomunikačnú infraštruktúru vo svete, vďaka čomu spoločnosti v USA, EÚ a Kanade zostávajú bez práce. Je to aj o technológii 5G, ktorá povedie k reštrukturalizácii sektora komunikácií, ako aj doprave a vojenskému priemyslu. Spojené štáty extrémne nechcú, aby Huawei vytvoril 5G siete v Európe a preto sa vyhrážajú. Okrem toho, Huawei získavá pred Apple náskok v oblasti umelej inteligencie.

 

Americký prezident Donald Trump nariadil americkým spoločnostiam, aby nespolupracovali s Huawei. To znamená, že takí technologickí giganti ako je Google a Qualcomm nebudú môcť dodávať komponenty a softvéry pre Číňanov. Avšak americké spoločnosti to zasiahne tiež. Krajiny EÚ zatiaľ oznámili svoj zámer ponechať zmluvy na 5G so spoločnosťou Huawei. USA sa to snažili ovplyvniť, ale neuspeli. Preto Trump odložil rozhodnutie o Huawei na 90 dní.

 

Rovnaké obavy majú Američania aj z Nord Sream-2. Nemecko, prostredníctvom tohto plynovodu, ako sa očakáva, dostane zemný plyn z Ruska. A USA sú proti takejto dohode. Plynovod obchádza Ukrajinu a Poľsko a ide pozdĺž dna Baltského mora. Realizácia tohto projektu znižuje závislosť Berlína od Washingtonu. Americký minister energetiky Rick Perry priamo povedal, že má v úmysle bojovať proti projektu North Stream-2, ako aj projektu Turkish Stream, aspoň jeho nasadenia v Európe. Ale projekty pokračujú a ani jedna strana neustúpila späť. Spojené štáty teraz hrozia spoločnostiam, ktoré sa podieľajú na výstavbe Nord Stream-2 sankciami, ale zdá sa, že na nich nikto nereflektuje.

 

Treťou obavou Spojených štátov je ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Ten nielenže bráni Spojeným štátom v obchodovaní so zbraňami na svojom vlastnom poli NATO, ale bráni aj roznášaniu americkej demokracie. Nie je to tak dávno, čo Turecko začalo kupovať S-400 z Ruska a to veľmi rozhnevalo zahraničných partnerov. Washington sa snaží vyvíjať tlak na Turecko, aby zrušilo dodávky, ale zatiaľ neúspešne. Prítomnosť S-400 v Turecku môže vo svete veľa zmeniť a narušiť vojenskú a politickú rovnováhu. Okrem toho Turecko, ako člen NATO, kúpou ruských zbraní vytvára pre USA veľmi zlý precedens. Koniec koncov, aliancia bola vytvorená, aj s cieľom vytvoriť trhy pre produkty amerického vojensko-priemyselného komplexu. Ale teraz je otvorená cesta pre ostatných členov NATO, pre odmietnutie amerických zbraní v prospech iných a oslobodzuje krajiny od tejto závislosti.  

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies