15. marca bol Svetový deň spánku. Ako sú na tom Slováci s nočným odpočinkom a ako na kvalitný spánok?

NETKY.SK • 18 Marec 2024, 18:10 • 2 min
15. marca bol Svetový deň spánku. Ako sú na tom Slováci s nočným odpočinkom a ako na kvalitný spánok?

V piatok 15. marca bol Svetový deň spánku. Ako sú na tom Slováci s nočným odpočinkom? Podľa nedávneho výskumu sa ráno zvyčajne prebudí odpočinutá štvrtina z nich, 15 % naopak vstáva s pocitom únavy.

slovakia

left justify in out

Väčšina Slovákov spí medzi 6 a 8 hodinami denne a vyzerá to, že o niečo zdravšie spia z pohľadu počtu hodín muži. O spánkovú hygienu sa respondenti starajú predovšetkým pravidelným režimom a vhodným prispôsobením miestnosti, v ktorej spia (tma a vyhovujúca teplota).

Výskum realizovali agentúry ResSOLUTION Group a Nielsen metódou online zberu dát na reprezentatívnej vzorke päťsto respondentov internetovej populácie zo Slovenského národného panelu vo veku 15 a viac rokov.

Koľko hodín Slováci naspia?

Odborníci uvádzajú, že priemerný dospelý človek by mal spať aspoň 7 hodín denne. Na túto hranicu v súčasnosti dosahujú zhruba dve tretiny (65 %) Slovákov z internetovej populácie, pričom 39 % zvyčajne naspí 7 hodín, 21 % 8 hodín a 5 % dokonca 9 a viac hodín za deň. Naopak pod 7hodínovou hranicou je tretina opýtaných – štvrtina (25 %) zvládne denne len 6 hodín a 5 či menej hodín potom spí 8 %.

Ženy sú zvyčajne menej úspešné v dosiahnutí doporučeného počtu hodín spánku: 7 hodín a menej spí zvyčajne 36 % z nich, u mužov je to iba 30 %. Z hľadiska veku sú na tom so spánkom najlepšie mladšie ročníky do 34 rokov, 71 % z nich spí minimálne 7 hodín denne. Oproti tomu zo strednej generácie (35 až 54 rokov) prekračuje onú 7-hodínovú hranicu len 61 %, z ľudí nad 54 rokov 64 %.

Spánková hygiena

Medzi zásady a návyky podporujúce kvalitný spánok, ktorým sa súhrnne hovorí spánková hygiena, patrí napríklad vyhovujúce prostredie k spánku, správny režim alebo obmedzenie určitých aktivít pred spaním. Ako sa o svoju spánkovú hygienu starajú Slováci? Viac než polovica (54 %) dodržuje pravidelný spánkový režim – chodí do postele a vstáva v rovnaký čas. Presne polovica spí v zatemnenej miestnosti, 47 % spí v miestnosti s teplotou medzi 18 a 20 stupňami (čo je teplota vhodná na spánok) a zhodne 47 % dbá na to, aby posteľ využívali len na spánok (a intímne aktivity).

Existuje taktiež rada odporučení, čo by človek mal či nemal robiť pred tým, než sa uloží k spánku – napríklad nepiť kofeínové nápoje aspoň šesť hodín pred spánkom, čo dodržuje 35 % Slovákov. Mnohé z ďalších podobných opatrení dodržuje zhruba jedna štvrtina Slovákov: na večeru  je ľahšie jedlá (27 %), je najneskôr 3–4 hodiny pred spaním (26 %), vyhýba sa alkoholickým nápojom (26 %) a nikotínovým výrobkom (25 %) pred spaním.

A s akým pocitom sa Slováci zvyčajne ráno prebúdzajú? Len štvrtina (26 %) sa po prespanej noci zvyčajne cíti odpočinutá. Vo väčšej miere tak odpovedali muži (33 % oproti 18 % žien). Naopak unavených sa prebúdza 15 % Slovákov. Zbytok (60 %) to má zakaždým inak – niekedy sa vyspí dobre, inokedy horšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: ResSOLUTION Group s.r.o., Foto: Ilustračná (Pexels)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies