Izrael súhlasil, že denne povolí vstup do Gazy 100 kamiónom s pomocou

NETKY.SK • 31 Október 2023, 11:30 • 2 min
Izrael súhlasil, že denne povolí vstup do Gazy 100 kamiónom s pomocou

TEL AVIV - Izrael súhlasil, že denne povolí vstup do pásma Gazy 100 nákladným vozidlám s humanitárnou pomocou. Vyplýva to z pondelkovej dohody Izraela s americkou vládou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA) v pondelok upozornila, že obmedzený počet humanitárnych konvojov vstupujúcich do pásma Gazy nepostačuje na uspokojenie "bezprecedentných humanitárnych potrieb" tamojších civilistov.

"Tých niekoľko konvojov, ktoré boli pustené cez hraničný priechod (Rafah), nie je nič v porovnaní s potrebami viac než dvoch miliónov ľudí uväznených v pásme Gazy," uviedol generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini.

Egypt otvoril hraničný priechod Rafah s pásmom Gazy 21. októbra. Odvtedy cezeň prešlo len 171 vozidiel s humanitárnou pomocou, píše The Times of Israel s odvolaním sa na úrad koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach (COGAT).

"Súčasťou tejto prvej fázy, o ktorej sme s Izraelčanmi rokovali, je úsilie dosiahnuť približne 100 (nákladných vozidiel) za deň," uviedol hovorca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Podľa OSN je denne potrebných 100 nákladných vozidiel na zabezpečenie starostlivosti o viac než 2,2 milióny obyvateľov pásma Gazy, píše agentúra DPA. Pred začiatkom konfliktu 7. októbra tam podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) prichádzalo priemerne 500 takýchto vozidiel za týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: The Times of Israel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies