Búra Taliban stereotypy z minulosti? Z Kábulu sa ozýva hudba!

NETKY.SK • 31 August 2021, 15:46 • 2 min
Búra Taliban stereotypy z minulosti? Z Kábulu sa ozýva hudba!

KÁBUL - V afganskej metropole sa napriek dramatickej situácii konajú svadby.

slovakia

left justify in out

Radikálne hnutie Taliban po náhlom prevzatí moci v Afganistane a počas sťahovania amerických vojakov z krajiny nezaviedlo žiadne obmedzenia hudby. 

 

Zákaz živej hudby 

Spravodajca agentúry AP informoval, že v jednej z luxusných svadobných sál v Kábule bola v utorok napoludnie v plnom prúde svadobná oslava a zvnútra sa ozývala miestna tanečná hudba.

 

Podľa prevádzkara sály Šádába Azímího (26) sa od obsadenia Kábulu Talibanom spred dvoch týždňov konalo najmenej sedem svadobných hostín. Tie sa z bezpečnostných dôvodov však organizovali namiesto večera počas dňa. 

 

Taliban počas svojej predchádzajúcej vlády v rokoch 1996 - 2001 zakázal väčšinu hudby s výnimkou náboženských islamských piesní. Teraz Taliban neoznámil zákaz živej hudby, povedal Azímí.

 

Hnutie nepožaduje výpalné

Speváci vystupujúci na svadbách však sami rušia účinkovanie zo strachu, že porušia prípadné nové obmedzenia Talibanu. Na najnovších svadbách tak mladomanželia púšťajú nahratú hudbuPodľa manažéra zaznamenali v tomto druhu podnikania za posledné dva týždne pokles o 80 percent.

 

Prevádzkar tiež povedal, že hliadky Talibanu sa niekoľkokrát denne ohlásia a pýtajú sa ho, či nepotrebuje pomôcť so zaistením bezpečnosti. Na rozdiel od bezpečnostných síl doterajšej vlády Taliban nežiada úplatky, dodal Azímí.

 

"Bývalí predstavitelia vrátane policajtov od nás žiadali peniaze a museli sme hostiť ich priateľov, keď prišli na obed alebo na večeru," vyhlásil prevádzkar.

 

Ako píše AP, dokonca aj pred nedávnym nástupom Talibanu k moci sa svadobné hostiny konali oddelene - muži a ženy oslavovali v rôznych priestoroch.

 

Prečítajte si tiež: Evakuovaní Afganci prileteli včera na Slovensko. Podstúpili bezpečnostnú previerku a sú v karanténe

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies